· 

Makreel roken

Laatst was mijn vrouw Vera naar de visafslag in IJmuiden geweest. Ze kwam thuis met een paar verse makrelen om zelf te roken. Ik heb een tafelmodel rookoven voor op het gasfornuis. Dus snel het internet op, op zoek naar een goed recept. Gevonden en lekker dat het was. Hieronder het recept:

 

Voorbereiding:

In eerste instantie zal je de makreel goed moeten schoonmaken. Dat betekent de ingewanden en de kieuwen zullen er moeten en uiteraard het zwarte buikvlies en de draderige zenuw- en bloedbanen onder de ruggengraat. De pees is niet zo heel belangrijk omdat je de makreel niet te laten hangen in de rookoven. Was de makreel goed schoon met koud water.

 

Makreel pekelen

Nu kun je de makreel gaan pekelen. Neem twee liter water en los hier 180 gram zout in op. Laat de makreel lekker “zwemmen” in het pekelbad gedurende anderhalf uur. Heb je grote makrelen dan mag het een half uur langer en kun je eventueel een lepel azijn toevoegen aan je pekelwater. Dit zou eventueel de oprispingen die je van makreel kunt krijgen tegengaan. Na de gewenste tijd haal je de makreel eruit en spoel je ze kort af met schoon water. Dat haalt het overtollige zout van de huid af.

 

Makreel drogen

De vis drogen is heel belangrijk. Dat geldt zeer zeker voor makreel. Je wilt namelijk niet dat de makreel helemaal openspringt tijdens het garen. Dat zou zonde zijn want dan loopt al het Omega 3 vet eruit. Kijk even of je een plekje hebt om de makreel te laten hangen. Gebruik bijvoorbeeld een vishaak met stukje draad of een stukje ijzerdraad om de makreel op te hangen. Laat nu de makreel ongeveer een ruim half uur tot een uur uitdruppelen en drogen. Het liefst een beetje op de tocht of in de wind. Let op voor de vliegen, hè. Als de makreel nagenoeg niet meer druppelt en de huid wat droog aanvoelt ben je klaar met drogen.

 

Het is ook mogelijk om de makreel op een rooster 30 minuten in de oven bij 50C te drogen. Doe dan een pollepel tussen de klep, zodat het vocht kan verdampen.

 

Bereiding:

Als je de kleinste pitjes van jouw gasfornuis vrij hebt gemaakt voor je tafelmodel rookoven leg je tweeënhalve tot vier eetlepels beukenmot op de bodem van de rookoven. Je kunt eventueel aluminiumfolie gebruiken tegen onder andere het lekken van je makreel in de rookoven. Dat maakt makkelijker schoon. Leg nu het rooster in de rookoven en plaats de makrelen op de zijkant in de rookoven. Zet je gaspitjes aan op de laagste stand. Als je twee ongelijke branders hebt kun je halverwege de rookoven eventueel een halve slag draaien of je draait de makrelen 180 graden om. Afzuigkap zet je natuurlijk aan en als je niet te veel rookhout gebruikt hoeft dit niet eens op de hoogste stand.

 

Grote makrelen rook je een klein uurtje. Kleine makreel kan al na een 35 minuten klaar zijn. Je zult goed moeten kijken naar de binnenkant van de makreel en eventueel de temperatuur van de kern meten. De kleur zal niet direct heel goudkleurig zijn maar de smaak is prima. Heerlijk op een toastje met een druppeltje citroen.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0