· 

Ruïne van Brederode

Al vaker zag ik de ruïne van een afstandje.  Nu zijn we er naar toe geweest. Wat een leuke ervaring.

 

Onder de poort bij de entree vinden we 2 aardige dames die ons de toegangskaarten verkopen. Ook krijgen we een speurtocht mee. Mijn oudste zoon Robert neemt de speurtocht voor zijn rekening.

 

Meteen na de entree staat de dienstwoning van de huidige beheerder. Het ziet er erg gezellig uit.

Er is een mogelijkheid om koffie en thee te drinken. Ook hebben ze frisdrank staan. Tegenover de dienstwoning staan tafels en bankjes om lekker te gaan zitten. En voor de kinderen staat er wat speelgoed.

 

 

Ik vervolg mijn weg naar boven. Je kan er helemaal naar boven, tot op het dak. Daar krijg je een goed beeld van hoe groot het kasteel ooit geweest is.

 

 

Aan de andere kant van het dak kan je weer naar beneden. Dat blijft toch wel altijd een beetje spannend. Ik volg de stenen wenteltrap en kom weer beneden uit. Onderweg kom ik nog 'het kleine kamertje' tegen. Mijn jongste zoon Thomas was achter me aan gekomen en loopt met mij mee naar beneden.

Aan de Velserenderlaan in Santpoort-Noord legt de Ruïne van Brederode. Om de indrukwekkende restanten van het kasteel te bewonderen wordt slechts een entree gevraagd van 5euro per persoon. De prijs voor kinderen is 3euro.

 

Het kasteel is goed aangegeven en dus makkelijk te vinden. Na aankomst met de auto konden we op het naastgelegen perceel gratis parkeren. De parkeerplaats ligt op slechts 2 minuten lopen van de entree.

 

De entree is al indrukwekkend. Over de brug lopend krijg je een aardig idee wat je te wachten staat.

 

 

Na de volgende brug kom je in het kasteel. Hij is gedeeltelijk gerestaureerd. In de eerste ruimte staat een 'kanon'.

 

We nemen even de tijd om hem te bekijken, maar al snel gaat ieder zijn eigen weg.

De eerstvolgende ruimte waar ik beland is ingericht. Het zier er leuk uit en je krijg een aardig idee hoe men er vroeger leefde.

 

Daarna vervolg ik mijn weg. Ik neem de trap naar boven. Op de eerste verdieping is er nog een kamer. In deze ruimte is een tentoonstelling te vinden met martelwerktuigen. Dat blijft iets wat tot de verbeelding spreekt. De meest afschuwelijke apparaten zijn er te zien. 

 Eenmaal beneden aangekomen ben ik de binnenplaats opgegaan. Een mooie plek om wat mooie foto's te maken.

Ook lopen we nog even door de voormalige andere vertrekken. Leuk om te zien is dat de 2 ovens bewaard gebleven zijn.

 

Rustig aan hebben we het wel weer een beetje gezien. We roepen de jongens en gaan weer richting de auto. Tussen het kasteel en de toegangspoort staat er een reiger in het water.

Bij de uitgang blijven we nog even praten met de vrijwilligers die de kaartjes verkopen en de 2 grote jongens spelen nog even met de houten zwaardjes die er liggen. Tussen de bomen door kijken we nog even naar het kasteel, indrukwekkend. Al met al een erg leuk uitje.


Reactie schrijven

Commentaren: 0