Eeuwige moes kweken.

(Brassica oleracea var. ramosa)

 

Bij mij op de permatuin staat deze heerlijke vergeten groente. Een bijzonder gewas, dat zelden bloeit en daardoor allen door middel van stekken vermeerderd kan worden.

 

Deze kool, moeder der vergeten groente heeft vele namen. Eeuwige moes is de meest gebruikte, maar ook gaat hij door het leven als Splijtkool, Stekkool, Oude wijvenkool, Duizendkop, Armeluisgroente en als Duizendkoppige kool.


De plant.

Het is duidelijk een koolsoort, dat als bladkool gegeten wordt. Hij maakt een dikke stam die gemakkelijk en veel vertakt. Hieraan dankt hij ook zijn namen Duizendkoppige kool en Duizendkop.

 

het is een vaste plant die in de winter groen blijft. Hij kan dus het jaar rond gegeten worden.

 

Eeuwige moes is zeker 2000 jaar oud en komt oorspronkelijk uit Italië. Hij is door de Romeinen door Europa verspreid. 

 

Zaaien / Stekken.

De plant bloeit bijna nooit en maakt dus ook geen zaad. Via het internet kan je bij vele handelaren zaad kopen van deze plant, maar helaas koop je dan bijna nooit de echte Eeuwige moes. Vaak koop je dan zaad van een koolplant die er een klein beetje op lijkt. Meestal is het blad donkerder en maar hij een hoge stam. Ook vertakt hij dan niet zo goed. Het grootste verschil is dat deze kolen elk jaar fanatiek bloeien.


Eeuwige moes wordt vermeerderd door stekken of afleggen. Zijn natuurlijke manier is afleggen. Als de plant groot genoeg is gaat hij in zijn geheel over de grond hangen. Waar hij de grond raakt zal hij gaan wortelen. Maar hij is ook prima te stekken. Breek in het voorjaar een paar takjes af en steek deze in de grond. De grond licht vochtig houden en hij zal snel wortelen. Zet elk jaar een paar nieuwe stekken, want oudere planten willen bij een strenge winter nog wel eens stukvriezen. En het is leuk om ze uit te kunnen delen.

 

Soorten.

Er bestaan meer dan 60 soorten, waarvan er vele in de natuur in Europa voorkomen.

 

Standplaats.

Splijtkool doet het prima op elke grondsoort. Zoals alle kolen houdt hij van veel voeding, maar hij doet het ook op wat armere grondsoorten. Hij kan wel wat zout in de grond verdragen, dus het is een prima groente om aan de kust te kweken.

Geef hem een plekje in de zon of nog beter een plekje in de halfschaduw.

 

Het is een vaste plant, dus geef hem een plaatsje waar hij niet in de weg staat. Hij kan jaren op dezelfde plaats blijven staan.

 

Plantafstand.

De plant kan tot wel 1 meter in doorsnede worden, maar kan door snoei prima in vorm gehouden worden. Afgeknipte takken kunnen dan weer gestekt worden. Een goede plantafstand is 50 cm.

 

Voeding.

Qua voeding is deze kool niet moeilijk. Geef hem in het vroege voorjaar een beetje compost en/of oude mest en hij zal het gehele jaar weer prima groeien.

 

Oogsten.

Het blad kan het gehele jaar geoogst worden, maar is in het voorjaar het lekkerste. het blad kan als boerenkool gekookt worden en in een stamppot gegeten worden. Ook kan het blad gewokt worden of gebruikt worden in de soep. Het jonge blad is lekker door de salade. Bij ouder blad kan de stugge middennerf verwijderd worden.

Het blad wordt ook zeer gewaardeerd door kippen en konijnen.

 

Bewaren.

Bewaar het geoogste blad in een afgesloten zak of bak in de koelkast. Zo is het enkele dagen te bewaren.

 

Ziektes en plagen.

Deze plant heeft bijna geen last van ziektes of plagen. 

 


Laatst bijgewerkt op: 10 oktober 2021