Boenwas.

Recept 1:

 

Ingrediënten:

  • 40 gram bijenwas
  • 60 cc terpentijn

Verwarm de was au-bain-marie in een schaaltje. Als de was gesmolten is, dan de terpentijn erbij gieten. (schaaltje van het vuur halen) Blijven roeren tot de substantie stroperig wordt.

 

Er kan een deel van de bijenwas vervangen worden door carnaubawas. Carnaubawas maakt de was harder.

Soms wordt zelfs gesmolten damar-hars toegevoegd.

 

Noot: gebruik nooit terpentine i.p.v. terpentijn.


Recept 2:

 

Ingrediënten:

  • 30 gram bijenwas
  • 30 gram lijnzaadolie
  • 30 gram terpentijn

Verwarm de olie en de terpentijn samen au-bain-marie. 

Rasp de bijenwas en voeg het toe. Roer af en toe tot de bijenwas vloeibaar geworden is en de vloeistoffen zich met elkaar vermengd hebben.

 

Schenk het in een potje of blikje en laat afkoelen en je boenwas is klaar voor gebruik.


Recept 3: Boenwas voor keukengerei.

 

Ingrediënten:

  • 25 g bijenwas
  • 75 g walnotenolie

Rasp de bijenwas fijn. Verwarm de walnotenolie au-bain-marie en voeg hier de bijenwas aan toe en laat smelten. Is de bijenwas opgelost, dan is ook deze boenwas klaar. Schenk over een potje of blik en laat afkoelen en hard worden.

 

Echt hard is het niet. De was is zacht genoeg om  met een doek uitgesmeerd te kunnen worden.


Laatst gewijzigd: 11 februari 2022