Botanische rozen.

Andere benamingen:

  • Bottelrozen
  • Heesterrozen
  • Wilde rozen 

Wilde rozen zijn gemakkelijke planten. Ze bloeien volop en geuren heerlijk. verder zijn ze weinig ziektegevoelig en hebben ze maar weinig onderhoud nodig. Het is dus een ideale plant voor in de tuin.


De plant.

Wilde rozen hebben een losse, struikvormige groei. 

Vanaf eind mei tot september bloeit hij met vele, heerlijk geurende bloemen. De meeste soorten hebben enkele, niet gevulde bloemen met 5 bloemblaadjes. Deze bloemen zijn ook erg in trek bij bijen en vlinders.

Na de bloei verschijnen de velgekleurde rozenbottels. De bottels zijn eetbaar en worden bijvoorbeeld voor thee, jam en siroop gebruikt. Vogels zijn dol op de bottels.

Deze rozen zijn uiterst winterhard.

 

Planttijd.

De beste planttijd is tussen november en maart als het niet vriest. De plant staat dan stil en zal daarna in het voorjaar weer mooi uitlopen.

 

Standplaats.

Botanische rozen zijn gemakkelijke planten en doen het vrijwel op elke bodem. Het liefste hebben ze een voedzame bodem en een plekje in de volle zon. Alleen plekken met tocht of veel wind zijn minder geschikt. Zet hem tussen andere planten of geef hem wat steun, want ze willen nog wel eens iets gaan hangen.

 

Snoeien.

Botanische rozen moeten eens in de 5 tot 8 jaar gesnoeit worden. Dit om de plant weer te verjongen. Knip in de winter, als het niet vriest, de plant tot 10 cm boven de grond weg. In het voorjaar zal de plant nieuwe uitlopers gaan maken. De meeste soorten bloeien op meerjarig hout en zullen na de snoei het eerste jaar niet bloeien.

 

Verder kan je zieke of kruizende takken wegsnoeien.

 

Voeding.

Er kan in het voorjaar wat rozenmest en compost gegeven worden. Veel voeding hebben ze echter niet nodig.

 

Vermeerderen.

Veel botanische rozen maken gronduitlopers. Deze kunnen los gestoken worden met een schep en opnieuw uitgeplant worden.

 

Ook kunnen ze gemakkelijk gestekt worden. Neem na de bloei in september of oktober een rechte scheut van ongeveer 1 cm dik en 35 cm lang. Verwijder de onderste bladeren. Laat alleen het bovenste blad zitten.


Dit kan eventueel gehalveerd worden om verdamping tegen te gaan. Steek deze stekken 25 cm diep in een geul en duw de geul voorzichtig dicht. Zorg ervoor dat de stekken een beetje in de schaduw staan. bescherm ze tegen hele strenge vorst. Als ze in het voorjaar beginnen uit te lopen, zijn ze geworteld. Haal zodra ze meerdere blaadjes hebben de stekken voorzichtig uit de grond en geef ze een nieuwe standplaats.

 

Ook kunnen ze gezaaid worden. Het beste kan je de schoongemaakte zaden met wat licht vochtig zand in een plastic zakje doen. Doe het zakje met zaden een week in de vriezer. Daarna laat je ze een paar dagen uit de vriezer. Herhaal dit enkele malen. Daarna kunnen de zaadjes gezaaid worden.

 

 

Ziektes en plagen.

Rozengal - Dit zijn gele of rode zachte balletjes op de roos. Knip de aangetaste takken helemaal weg en voer deze af.

 


Soorten.

Rosa Nevada

Rosa Arvensis - De Bosroos

Dit soort is inheems in Europa en komt in Nederland alleen in Zuid-Limburg voor. Hij bloeit in juni en juli met geurende, witte bloemen, gevolgd door de 1,5 cm lange rozenbottels. Hij wordt 2 meter hoog.

 

Rosa canica - De hondsroos

In juni en juli bloeit hij met licht roze bloemen van 4 tot 6 cm in doorsnede. De struik kan wel 2 meter hoog worden. Hij is geschikt als haagplant.

 

Rosa galica officinalis - De Franse roos

Deze bloeit in juni met grote, half gevulde roze bloemen. Hij wordt slechts 1 meter hoog. Hij maakt wel heel veel gronduitlopers.

 

Rosa glauca - De Bergroos

Deze heeft paarse stengels en grijspaarse bladeren. Hij bloeit van juni tot in september met heel veel kleine, roze bloemetjes met een wit oog en gele meeldraden. Hij wordt 2 tot 3 meter hoog.

 

Rosa moschata

Deze bloeit met witte bloemen.

 


Rosa moyessi - De Muskaatroos

Deze vormt een grote sterke struik. Hij bloeit met rode en roze bloemen. De bottels zijn peervormig en oranje van kleur. Het blad bestaat uit 12 kleine blaadjes. Hij kan wel 6 meter hoog worden, maar heeft dan wel wat begeleiding nodig. Omdat hij heel veel stekels maakt, is hij zeer geschikt als ondoordringbare haag.

 

Rosa multiflora - De Japanse roos of Veelbloemige roos

De naam 'multiflora' zegt het al, hij boeit zeer uitbundig. Het is een snelle groeier en bloeit van juni tot september met witte bloemen met een geel hart. De struik verspreid tijdens de bloei een sterke, zoete geur. na de bloei verschijnen de zeer kleine rozenbottels. Hij wordt 3 tot 5 meter hoog en heeft weinig stekels.

 

Rosa Nevada

Deze bloeit met witte bloemen met opvallende goudgele meeldraden. Na de bloei verschijnen de rode bottels. Hij wordt 2 meter hoog. 

 

Rosa nitida - De Glansroos

Dit soort blijft klein. Hij wordt maar 70 cm hoog. Hij bloeit van juni tot oktober met roze bloemen.

 

Rosa pimpinellifolia - De Duinroos

Deze Schotse botanische roos bloeit in mei en juni met roomwitte of licht roze bloemen, die heerlijk geuren. Hij heeft zwarte bottels en wordt 1,5 meter hoog. Soms heeft hij in september of oktober een tweede bloei.

 

Rosa rubiginosa - Elegantier

Deze is inheems in de Benelux en bloeit vanaf juni met rozerode bloemen met een wit hart en gele stampers. Het is een bijenplant bij uitstek. In de herfst geeft hij heerlijke bottels. Als je over heb blad wrijf komt er een lichte appelgeur vrij. Hij wordt 1,5 tot 2,5 meter hoog.

 

Rosa rugosa - De Bottelroos of de Rimpelroos

De bottelroos is een sterke plant die je in de duinen regekmatig kan tegenkomen. Hij bloeit met verschillende kleuren, van wit tot donker rood. Het blad is gerimpeld en donkergroen en verkleurd in het najaar naar goudgeel. De bloemen en de bottels zijn eetbaar. Hij wordt 1,5 meter hoog. Hij maakt ook gronduitlopers. In China en Japan worden de bloemen als potpourri gebruikt.

 

Rosa rugosa 'Blanc Double de Coubert'

Deze heeft half gevulde, spierwitte bloemen met een doorsnede van 8 tot 10 cm. Hij bloeit van juni tot in oktober. In het najaar vormt hij roze bottels.

 

Rosa rugosa 'Dagmar Hastrup'

Hij heeft zeer stekelige stekels en wordt 125 tot 150 cm hoog. Van juli tot september bloeit hij met enkele, licht roze bloemen met goude meeldraden en een sterke geur. In het najaar volgen de grote, rode bottels die tegelijk met een tweede bloei verschijnen. Soort uit 1914.

 

Rosa rugosa 'Repens Alba'

Dit is een bodembedekkende roos die een hoogte kan bereiken van 20 tot 50 cm. Vanaf juni bloeit hij met witte bloemen. Hij wordt 80 tot 120 cm breed.

 

Rosa rugosa 'Schneekoppe'

Deze heeft gevulde, licht roze bloemen die naar wit verkleuren. Hij wordt 80 tot 90 cm hoog.

 

Rosa rugosa 'Short Track'

Deze heeft korte, rechtopgaande takken die dicht bij elkaar staan. Hij wordt 80 tot 90 cm hoog. De enkele, komvormige bloemen zijn roodroze, tot roze van kleur en wordt 8 tot 10 cm groot. Hij bloeit van juni tot eind september. 

 

Overige Botanische rozen

Rosa 'frühlings Gold'

Deze vroege bloeit met gele bloemen die wel 12 cm groot kunnen worden. Ze hebben een heerlijke, frisse geur. Na de bloei verschijnen er ronde, paarse bottels. De struik wordt 2 meter hoog.

 

Rosa 'Max Graf'

Deze heeft middelgrote, enkele, roze bloemen met een geel hart. De geur doet aan appels denken. hij wordt maar 50 cm hoog.

 

Rosa omeiensis ‘Pteracantha’ 

Deze heeft fijn varen-achtig blad. De grote doornen zijn doorschijnend en weerspiegelen de ochtendzon. Hij bloeit met kleine, witte bloemen, gevolgd door rode bottels. Hij kan 3 tot 5 meter hoog en 1,5 meter breed worden.

 

Rosa 'Rote Hannover'

Deze heeft in juni en juli purperode, enkele bloemen en wordt 1,25 meter hoog.

 


Laatst bijgewerkt op: 17 juni 2021