Snoeien.


 

Bij sommige planten is het nodig dat we ze snoeien. Dit kan diverse redenen hebben. Soms snoeien we de planten in een bepaald vorm, zoals een heg en soms simpelweg omdat de plant te groot wordt. Ook fruitbomen moeten vaak gesnoeid worden, zodat ze meer fruit geven. Ook kan er gesnoeid worden om dode of zieke delen te verwijderen.

 

Maar hoe snoei je nou het beste?       En wanneer?

Dat kan je in dit stuk lezen.

 


Gereedschap.

Lekker werken begint met goed gereedschap. Dit geld zeker ook voor snoeien. Het is tenslotte zeer onhandig om met een hele grote tang, hele kleine takjes te snoeien. En met een klein snoeischaartje begin je ook niets tegen een hele dikke tak.

 

Afhankelijk van de klus heb je dus verschillend snoeigereedschap nodig.

 

Vormsnoei.

Voor vormsnoei gebruiken we meestal een heggenschaar. Dit kan een gewone heggenschaar zijn of een elektrische. 


 

Kleine takken.

Dunne takken knippen we met een snoeischaar. Deze kan takken aan tot een dikte van ongeveer 2 cm. Als de takken dikker worden kan je een takkenschaar gebruiken. Deze kan takken tot een dikte van 5 cm knippen.


 

Dikke takken.

Wordt het nog dikker, dan zullen we moeten gaan zagen. Dit kan met een schrobzaagje of met een beugelzaag. Voor de mensen die vaker in bomen zitten te zagen is er natuurlijk ook de kettingzaag.


 

Koop niet het goedkoopste gereedschap, maar geef iets meer geld uit. Dan heb je er jaren plezier van. Ook moet het gereedschap goed scherp zijn. Dit werkt gemakkelijker en zorgt ervoor dat er een mooie wond die gemakkelijk opdroogt. 

 


Hygiene.

Naast dat het gereedschap scherp moet zijn is het ook belangrijk dat het schoon is. Neem het voor dat je gaat snoeien even af met wat alcohol. Zo dood je eventuele schimmels en ziektekiemen. Heb je een plant gesnoeid die ziek is, reinig dan het gereedschap meteen net het snoeien van deze plant, zodat je de ziekte niet doorgeef aan andere planten. 

 

Ben je klaar met snoeien, maak het gereedschap dan schoon en kijk of het nog scherp is. Vet het ook nog even in voordat je het opruim. Zo gaat het langer mee.

 


Wanneer kan je snoeien?


Waar moet je op letten?


Snoeivormen.Zie ook:


Laatst bijgewerkt: 24 februari 2021