Knolselderij kweken.

Selderij is in 3 groepen te verdelen, Bladselderij, Stengelselderij of Bleekselderij en Knolselderij. Hier behandelen we het kweken van de knolselderij.


De plant.

Selderij is een 2-jarige plant. Hij behoort tot de schermbloemigen. Het eerste jaar groeit hij uit tot een sterke plant en in het tweede jaar zal hij gaan bloeien.

 

Zaaien.

Selderij moet zeer oppervlakkig gezaaid worden, het is namelijk een lichtkiemer. Zaai het zaad maximaal 2 mm diep en dek het af met doorzichtig plastic om het vochtig te houden. Het ontkiemen van de zaden kan wel 3 tot 6 weken duren. Na het ontkiemen van het zaad kan het plastic verwijderd worden. Zaai zo vroeg mogelijk om het groeiseizoen zo lang mogelijk te laten zijn. Je kunt ook plantjes kopen, om zo net iets eerder te zijn.

 

Standplaats.

Zet Selderij op een zonnige plaats met een vochtige, goed doorlatende bodem. De plantafstand is 40 cm in de regel en 50 cm tussen de regels.

 

Zorg dat er voldoende oude mest ondergespit word en geef ook een handje kali voor het vormen van een mooie knol.

 

Wisselteelt.

Knolselderij hoort thuis op het bed van de wortelgewassen. 

 


Onderhoud.

Houdt zeker de jonge plantjes onkruidvrij en zorg dat de bodem licht vochtig blijft. Verder heeft de plant weinig onderhoud nodig.

 

Oogsten.

Laat de knol zo lang mogelijk groeien. Maar oogst hem wel voor de ergste vorst komt.

 

Bewaren.

Knolselderij is heel goed in te kuilen. Thuis in de koelkast kan de knol wel een week bewaard worden.

 

Toepassingen.

Knolselderij is natuurlijk bekend van de snert, maar ook in andere soepen is het een heerlijk toevoeging.

 

Ziektes en plagen.

Selderij kan last hebben van de wortelvlieg, al gebeurd dit niet vaak. Ook kan de plant last hebben van de bladvlekkenziekte Septoria.

 

Kalender.


Laatst bijgewerkt op: 14 februari 2021