Bijenbrood.

Latijnse naam:  Phacelia tanacetifolia

Familie: Boraginaceae

 

Andere benamingen: Bijenvriend, Bijenvoer, Kuifbloem

 

Waarom de plant Bijenbrood genoemd wordt spreekt voor zich. De plant produceert grote hoeveelheden stuifmeel en nectar wat vele vlinders, bijen en hommels aantrekt.


De plant.

Deze eenjarige plant wordt 50 tot 100 cm hoog. Hij komt van oorsprong uit Californië. Zijn holle stengels en dubbel gevederde bladeren zijn sterk behaard. Aan het einde van de stengels vormen zich de violetblauwe bloemen. De wortels bevinden zich net onder het maaiveld. 

 

Als de plant te droog staat produceert hij wel veel stuifmeel, maar minder nectar.

 

De plant word ook als groenbemester gebruikt. Omdat het een snel groeiende plant is, worden andere onkruiden onderdrukt. Hij sterft in de winter en kan in het voorjaar onder gewerkt worden.

 

Zaaien.

Het zaad is redelijk gemakkelijk verkrijgbaar. een richtlijn is 1 gram zaad per vierkante meter. In de meeste zakjes zit ongeveer 6 gram, maar via het internet zijn ook grotere hoeveelheden verkrijgbaar.

 

Je kan het zaad zaaien van maart tot in augustus. Vaak bloeit de plant al binnen 8 weken na het zaaien. Om voor een langere periode bloei te verkrijgen kan er het beste elke 3 weken een deel gezaaid worden.

 

Het is wel belangrijk dat de bodem voldoende vrij is van andere planten en grassen. Anders kan de opkomst erg slecht zijn.

 

Standplaats.

Hij heeft het liefste een vochtige en voedselrijke bodem op een zonnige plaats. Hij wordt veel als groenbemester gebruikt, maar ook in de siertuin is hij regelmatig te vinden. Vooral imkers zijn erg blij met deze plant.

 

Hij kan zichzelf uitzaaien en is dus inmiddels ook in het wild terug te vinden. Door zijn voorkeur van vochtige, voedselrijke bodems komt hij steeds vaker voor in wegbermen.

 

Plantafstand.

De plantafstand is 30 x 5 cm.

 

Onderhoud.

Vlak na het zaaien kan men het beste nog 1 keer wieden. Eens de plant voldoende gegroeid is heeft de plant geen onderhoud meer nodig.

 

Ziektes en plagen.

De plant verjaagd trips en emelten. De plant zelf heeft weinig last van ziektes of plagen.

 


Laatst bijgewerkt op: 8 december 2021