Een insectenhotel in de tuin.

Met een insectenhotel help je niet alleen de beestjes, maar de beestjes zullen jou zeker ook helpen.


Het gaat slecht met de wilde bij. Eigenlijk gaat het slecht met insecten in het algemeen. De landbouw is te eentonig en er is te weinig afwisseling qua planten. Hierdoor verdwijnen er vele soorten insecten. Door de eentonige beplanting is er te kort aan eten en het afzetten van eitjes wordt hierdoor bemoeilijkt. 

 

Ook zijn we te netjes en ruimen we veel te veel op. Ook hierdoor zijn er steeds minder plaatsen waar insecten zich kunnen verstoppen of waar ze de winter door kunnen komen. Laat de gevallen bladeren eens in de tuin liggen tijdens de winter. Dit is goed voor de natuur en het milieu.

 

Ook het plaatsen van een insectenhotel kan helpen. 


Kopen of zelf maken.

Insectenhotels zijn er in verschillende maten te koop. En vaak zijn ze niet eens zo heel erg duur. Dit is gemakkelijk en snel klaar. En ze werken prima, want het maakt het beestje niet uit.

 

Maar als je een beetje handig bent, een spijker in een plankje kan slaan, kan je er gemakkelijk zelf eentje maken. Het is een eenvoudig klusje wat ook nog leuk is om te doen. Je maakt er al 1 van een wijnkistje. Maar je kunt er ook een maken van wat hout-restanten of pallethout. En je kan dan zelf het ontwerp en formaat bepalen. Zelf maken heeft zeker mijn voorkeur, want ik hou ervan om spullen te recyclen. 

 

De inhoud.

Verschillende materialen trekt verschillende soorten beestjes aan. Gebruik daarom verschillende soorten vulling. Kijk eens in de schuur wat je allemaal nog hebt staan.

 

Bamboestokken hebben zeker de voorkeur. Meet de diepte van het hotel op en zaag de stokken op lengte. Pak je oude versleten stokken en vul 1 vak met bamboestokken met de opening naar voren. Hier zullen veel solitairbijen en metselbijen op af komen. Zij leggen hierin hun eitjes en metselen vervolgens de ingang dicht.

 

Hout met boorgaten. Neem een stuk hout of een stuk boomstam en zaag deze op maat zodat hij in het hotel past. Boor hier vervolgens diverse gaten in. Gebruik hier voor boortjes met verschillende afmetingen, van 3 tot 10 mm. Ook hier zullen solitairbijen en metselbrijen op af komen. Elk soort bijtje heeft zijn eigen breedte nodig.

 

Dennenappels zullen lieveheersbeestjes en torretjes aantrekken. Ze zijn gratis en zien er leuk uit. 

 

Dakpannen of leisteen. Stapel wat op. Dit creëert een vochtige omgeving waar ook weer veel beestjes plezier aan zullen beleven.

 

Stro zal oorkruipers aantrekken. En dat is mooi, want dat zijn fantastische opruimers.

 

Je kunt ook takjes gebruiken. Zeker als ze een zachte binnenkant hebben, zoals het snoeihout van je braam of takjes van een vlier. Deze takjes zullen uitgehold worden door bijtjes of andere beestjes die daar hun voorkeur aan geven.

 

Verder kan je ook nog stenen met gaatjes, wol, klei, houtkrullen, riet en stro gebruiken. Natuurlijk kan er nog veel meer. Verzin zelf ook maar iets.

 

Sluit na het vullen van het hotel de voorzijde af met gaas met mazen van 1 a 2 cm, zodat de vulling in het hotel blijft zitten. Ook de vogels kunnen er zo niet bij, want de beestjes dan weer erg prettig vinden.

 

De standplaats.

Waar het hotel geplaatst wordt is niet zo belangrijk, elke tuin is prima. Probeer het hotel met de voorkant richting het zuiden te plaatsen. Lukt dit niet dan graag naar het westen.

 

Plaats het hotel tussen de 40 cm en de 2 meter hoogte. De meeste bijen zitten het liefste op 1 meter hoogte. Wil je vanaf de grond beginnen, stapel dan onderaan flink wat stenen op, want daar zullen de beestjes op af komen die graag donker en vochtig zitten.

 

De meeste bijtjes, e.d. warmen graag op in de zon. Dit is dus een prima plaats voor een hotel. Ook in de schaduw zal er zeker voldoende interesse zijn, maar zorg er dan wel voor dat de binnenkant droog blijft. Een goed overhangend dak kan dan de oplossing zijn.

 

Het formaat.

Maak het hotel niet te klein. Houdt een minimale maat aan van 15 x 15 cm. Zo blijft het warmer en ook beter droog. De diepte is minimaal 10 cm, zodat de beestjes lekker diep kunnen wegkruipen.

 

En heb je lekker de ruimte, schroom je dan niet en bouw eens een super groot hotel, wan het is en blijft een mooi gezicht.

 

De vorm.

Het belangrijkste is dat er een goed dakje opzit, zodat de beestje die bij je te gast komen, lekker droog kunnen zitten. Ook een goede achterplaat is belangrijk, want niemand zit graag op de tocht. Verder is het belangrijk dat hij stevig is, zodat hij niet uit elkaar valt, waarbij alle beestjes verplettert worden. En zorg ervoor dat het hotel minimaal 10 cm diep is.

 

Verdeel de binnenkant in een paar vakken, zodat je ook verschillende soorten vulling kan gebruiken.

 

Verder zijn alle vormen denkbaar. Om ideeën op te doen zijn er vele voorbeelden te vinden op het internet.

 

Verschillende gasten.

Hoe gevarieerder het hotel, hoe meer verschillende beestjes erop af zullen komen. Zelf vind ik de metselbijtjes fantastisch. Met hun koddige lijfjes vliegen ze af en aan. Achterin een holletje leggen ze een eitje. Daarvoor metselen ze een muurtje. Daarvoor word een rupsje ofzo gelegd (deze dienst als voedsel voor het larfje). Daarvoor komt nog een muurtje. Daarvoor weer een rupsje ofzo en dan word het nest dichtgemetseld.

 

Wist je dat de meeste soorten bijen de mens niet eens kunnen steken, ze komen simpelweg niet door je huid heen. Daarnaast zullen ze ook niet graag steken, want dit betekend het einde van hun leven. Na het steken blijft de angel met een groot deel van het achterlichaam achter op het slachtoffer, waarna de bij zal sterven aan zijn verwondingen.

Honingbijen kunnen wel steken. Zij hebben immers een heel volk met een koningin die beschermt moet worden. Maar zoals eerder beschreven zullen ze daarna zeker sterven. De meeste bijen zijn dus vredelievend.

 

Verder zullen er ook lieveheersbeestjes, roofwespjes, zweefvliegjes, oorkruipers en vele soorten bijen op af komen.

 

In Nederland komen meer dan 350 soorten bijen voor. Vele hiervan worden met uitsterven bedreigd.

 

Onderhoud.

Dit is een kort hoofdstuk, want schoonmaken is niet nodig en ook niet gewenst.

 

Jouw voordeel.

Naast dat je de natuur een handje helpt, heb je ook een mooi hotel voor in de tuin.

De orenkruipers, roofwespjes en veel soorten bijen die bij je logeren zijn echte rovers. Zij leven van slakjes, rupsen, luizen en andere beestjes die je liever niet in de tuin hebt. Zo helpen ze mee om deze plaagbeestjes te bestrijden.

 



Laatst gewijzigd op: 16 februari 2022