Incalelie.

Latijnse naam: Alstroemeria

 

Deze bloemen worden het gehele jaar door als snijbloem aangeboden. Deze komen dan wel uit een verwarmde kas, want deze vaste plant zal buiten in de winter afsterven. Het is een mooie plant met zeer veel mooie bloemen.

 

Zijn oorsprong ligt in Zuid-Amerika.


De plant.

Deze vaste plant heeft een witte wortelstok met daarop rechte stengels zonder zijtakken. Er zijn vele soorten en kleuren verkrijgbaar. Zeker de hogere soorten zijn prima snijbloemen.

 

Planten.

Alstroemeria kan het gehele jaar door geplant worden. Koop mooie stevige planten die in grote potten staan. De wortels zijn slap en breekbaar en moeten dus voorzichtig behandeld worden. 

Soorten.

Orange King is zeker de bekendste soort en de best verkrijgbare soort. Hij heeft oranje bloemen en wordt 70 cm hoog.

Little Miss Rosalind is een roze variatie die een hoogte van 30 cm bereikt.

Indian Summer heeft oranje bloemen en donker blad. Hij bereikt een hoogte van 1 meter.

Holliday Valley heeft gele bloemen en een hoogte van 45 cm.

 

Deze soorten zijn in ieder geval vrij verkrijgbaar. Vele andere cultivars zijn beschermt en kunnen niet zomaar aangekocht worden.

 

Standplaats.

De Incalelie staat graag in de volle zon. Op een warme plaats zal hij veel mooie stengels maken met dus veel bloemen. De bodem moet goed doorlatend zijn en mag zeker niet te schraal zijn. Geef voldoende voeding.

 

Plantafstand.

De aanbevolen hoeveelheid is 7 planten per vierkante meter, oftewel 35 tot 40 cm uit elkaar.

 

Bloei.

De meeste soorten bloeien in juli en augustus. Als de plant voor snijbloemen gebruikt wordt, dan worden de bloemen niet gesneden, maar getrokken. Zo komt er geen ziekte in de afgesneden stengel en wordt de wortelstok aangemoedigd om nieuwe scheuten te maken.

 

Onderhoud.

Zorg ervoor dat de bodem niet uitdroogt. Dek de planten in het najaar af met wat mulch, bijvoorbeeld wat compost. In het vroege voorjaar kunnen de oude stengels verwijderd worden.

 

Voeding.

De plant groeit snel en gebruikt dus best veel voeding. Geeft een keer of 3 per jaar wat compost en wat mestkorrels.

 

Ziektes en plagen.

Alstroemeria's kunnen soms last hebben van:


Laatst bijgewerkt op: 26 februari 2021