Knoflook in azijn.


Recepten - Inmaken

Bereidingstijd: 1 uur


Ingrediënten:

  • 6 bollen knoflook
  • 350 ml witte (wijn)azijn
  • 200 ml water
  • 1 volle el fijn zeezout
  • 2 schijfjes citroen

Voorbereiding.

Steriliseer de beugelpotjes en de rubberen ringen in de soeppan met kokend water 10 minuten. Laat het water niet te hard koken zodat de potjes niet door de pan ‘dansen’. Neem alles met een tang uit de pan en laat drogen op een schone theedoek. Zorg dat je de randen van de potjes en dekseltjes niet meer aanraakt met je vingers om mogelijke overdracht van bacteriën te voorkomen. Houd het water in de pan warm op laag vuur. Zo heb je het paraat om eventueel werkbestek te ontsmetten.

 

Bereiding:

Haal de knoflookteentjes los. Snijd de kontjes eraf en pel ze. Doe ze in een roetsvrijstalen of glazen kom.

Breng in een klein pannetje de azijn met water en zout aan de kook. Laat even koken tot het zout opgelost is. Giet dit over de knoflook en laat 5 minuten staan. Zet de kom daarna in de grotere kom met ijskoud water. Hierdoor koelt het azijnmengsel sneller af en stopt de garing van de knoflook.

Vul met een brandschoon lepeltje de potjes met knoflookteentjes. Niet tot de rand, houd minsten 1,5 cm over. Zorg wederom dat je de randen niet aanraakt met je vingers. Veeg voor de zekerheid de randen nog af met keukenpapier. Optioneel kun je eerst in elk potje wat inmaakspecerijen en kruiden doen. Leg in elk potje bovenop de knoflook een stukje citroen. Afhankelijk van de grootte van de potjes een heel, half of kwart schijfje. Vul de potjes nu aan met het azijnmengsel tot 1 cm onder de rand. Druk de citroen met een lepeltje wat naar beneden zodat deze de knoflook goed afsluit en het vocht nog boven de citroen staat. Doe de dekseltjes op de potjes.

 

Weck de potjes 15 minuten op 100 graden

Neem de potjes met een tang uit het water en laat op hun kop volledig afkoelen. 

Eet Smakelijk !!

 

Bewaren.

In de koelkast is het ongeveer 1 jaar houdbaar. Wel erop letten dat er hygiënisch gewerkt wordt.

 

Uit eigen moestuin:


Datum: 21 april 2022