Peterselie kweken.

(Petroselinum crispum)

Zelf vind ik dit een van de lekkerste groene kruiden. Zaai het in het voorjaar en je kan weer tot de eerste vorst oogsten.


De plant.

Dit is een 2-jarige plant. Het eerste jaar groeit hij tot een sterke plant, waarna hij in het tweede jaar zal gaan bloeien. Daarom wordt hij meestal als 1-jarige gekweekt.

 

Peterselie heeft een heerlijke, kruidige, frisse smaak die bij heel veel gerechte goed smaakt. Het kan door de soep of bouillon, door de gehakt of bij het vlees en het kan prima door de salade. Ook wordt hij vaak gebruikt als garnering die prima te eten is.

 

Zaaien.

Zaaien gebeurd in het voorjaar. Vanaf februari kan hij in huis gezaaid worden. In maart of april kan hij onder glas gezaaid worden. Vanaf half april kan hij dan buiten uitgeplant worden. In maart, april en mei kan hij buiten gezaaid worden. Heb wel wat geduld, want het kan wel tot 4 weken duren voordat peterselie opkomt.

 

Zaai hem ook nog eens in augustus onder glas en je kunt er ook de gehele winter van oogsten.

 

Soorten.

Er zijn diverse soorten peterselie. Het grootste verschil is tussen de platte en de krul peterselie. Krul peterselie ziet er leuker uit en wordt dan ook vaak als garnering gebruikt. De smaak is prima, maar niet zo sterk als die van de platte peterselie. Platte peterselie heeft een sterkere smaak.

 

Gekrulde soorten zijn: Moskrul 2, Himlar.

Platte soorten zijn: Amsterdamse Snij, Gewone Snij 2.

 

Dan is er ook nog wortelpeterselie. Deze heeft plat blad, maar ook een wortel die naar peterselie smaakt. Deze kan in de grond blijven zitten en in de winter gebruikt worden. Snijd hem klein en verwerk hem door sauzen, salades en stampotten.

 

Soorten: Berliner

 

Standplaats.

Peterselie vraagt een vochthoudende, voedselrijke grond. Zet haar in de halfschaduw op een goed bemeste bodem. Houdt bij het uitplanten een afstand aan van 8 tot 10 cm in de regel en 40 cm tussen de regels.

 

Wisselteelt.

Peterselie komt op het bed van de bladgewassen. De wisselteelt is 1 op 4 jaar.

 

Goede en slechte buren.

Er zijn geen goede of slechte buren bekend.

 

Onderhoud.

Peterselie heeft geen bijzonder onderhoud. Zorg dat de plant zoveel mogelijk onkruidvrij staat en geef voldoende water.

 

Oogsten.

Oogst het blad het liefste in de ochtend, als de plant er lekker fris bij staat. 

 

Bewaren.

Het verse blad is in een glaasje water enkele dagen houdbaar, maar verliest wel zijn knapperigheid. Ook hoort peterselie thuis in het 'bouquet garni'. Een bosje kruiden, bestaand uit laurier, tijm en peterselie. Deze word bij een gerecht gedaan om te trekken en wordt voor het opdienen uit het gerecht verwijderd.

 

Invriezen.

Peterselie is prima in te vriezen. Pluk het blad en vries het heel in. Zet wel op de verpakking wat erin zit, met een datum. Peterselie kan in de vriezer 1 jaar bewaard worden.

 

Drogen.

Peterselieblad is ook prima te drogen. Gedroogd moet het donker brwaard worden en dan is het nog jaren houdbaar.

 

Ziektes en plagen.

Peterselie kan last hebben van de wortelvlieg. Deze maakt tunneltjes in de wortels van de plant. De plant zal slecht groeien en uiteindelijk afsterven. Voorkom door gebruik van insectengaas. Aangetaste planten verwijderen en afvoeren.

 

Heeft de plant last van verdikte of gedraaide stengels, dan kan hij last hebben van het stengelaaltjes. Verwijder de planten en voer ze af. 

 

Kalender.


Laatst bijgewerkt op: 9 februari 2021