Heksenbezem.


Latijnse Naam: Taphrina betulina

Familie:

 

Andere namen:

 

Heksenbezems worden veroorzaakt door een schimmel of mycoplasma’s (organismen) en zijn gemakkelijk te herkennen. De aangetaste boom maakt door deze plantenziekte in een enkele tak een groot aantal zijtakjes. Die zien er bij elkaar uit als de onderkant van een heksenbezem, vandaar de naam van deze ziekte. Vooral in de herfst en de winter wordt de opvallende dichte structuur van de heksenbezems zichtbaar in het silhouet van de boom. Aangetaste bomen kunnen soms tot tientallen heksenbezems ontwikkelen.

 

Vindplaats:

Heksenbezems groeien meestal in bomen. Vooral de berk is er gevoelig voor.

 

Levenswijze:

De infectie vindt plaats doordat de sporen van deze schimmel de jonge takken binnendringen. De schimmel bevordert het uitlopen van de knoppen. Zo ontstaat een steeds dichter geheel. De schimmel overwintert in de bezem.

 


Prefentie:

Plant resistente soorten.

 

Bestrijding:

In een vroeg stadium van de aantasting kan volstaan worden met het wegsnoeien van de aangetaste takken. Deze moeten vervolgens worden verbrand of afgevoerd. Omdat de ziekte ten koste van de opbrengst gaat, worden in de intensieve fruitteelt de aangetaste bomen gerooid. Bij ernstige aantasting wordt geadviseerd de stomp uit te graven of in te smeren met glyfosaat.

 


Laatst gewijzigd: 31 Januari 2024