Spinazie kweken.

Heerlijk spinazie van eigen tuin. Een van de eerst oogstbare gewassen. Het kondigt het begin van een mooi tuinjaar aan.


De plant.

Spinazie is een laagblijvend gewas dat al na enkele weken te oogsten is. Het beste is het te kweken als het niet te warm is, zoals het voorjaar en het najaar. Ook zijn er rassen die het redelijk goed doen in de zomer en er zijn soorten die zeer goed tegen kou kunnen en dus de gehele winter geoogst kunnen worden. Met een beetje goede planning en de juiste aandacht kan je spinazie dus het gehele jaar eten.

Zaaien.

Als eerste maken we onderscheid tussen scherpzaad en rondzaad. 

 

Scherpzaad kan het beste gebruikt worden als de temperatuur nog niet zo hoog is. Onder gals kan er al in januari begonnen worden met zaaien. Vanaf eind februari tot in april kan er ook buiten gezaaid worden, al dan niet onder vlasdoek. Ook voor een late zaai, vanaf half september gebruiken we scherpzaad. Bij warm weer zal dit zaad snel doorschieten.

 

Rondzaad kan beter tegen warmte. Deze kan dan ook het beste voor de zomer teelt gebruikt worden.

 

Zaai spinazie redelijk diep, tussen de 1 en 2 cm diep. Het beste kan het op de regel gezaaid worden. In de regel  is de afstand ongeveer 1cm en de regelafstand is 10cm.

 

Als men elke 2 tot 3 weken een regeltje zaait, kan er regelmatig geoogst worden.

 


Soorten.

Scherpzaad:

 

 • Winterreuzen
 • Vroeg Reuzenblad
 • Breedblad Scherpzaad

Rondzaad:

 • Bazaroet
 • Nores
 • Columbia F1

 


Standplaats.

Spinazie hoort thuis op het bed van de bladgewassen.

 

Ook waar late gewassen worden gezet, zoals pompoenen, kan eerst spinazie geteeld worden.

 

Voeding.

De meeste planten op het bed van de bladgewassen zijn snelle groeiers. Spit daarom in het voorjaar wat compost en oude stalmest door de grond. Zorg ook dat de bodem niet uitdroogt. Spinazie zal dan binnen 1 dag doorschieten.

 


Goede en slechte buren.

Goede buren:

 • Aardappel
 • Ardbeien
 • Radijs
 • Bieten
 • Rammenas
 • Bonen
 • Tomaat

Slechte buren:

////


Oogsten.

Enkele weken na het zaaien kan er al geoogst worden. Hoe warmer het is, hoe sneller er geoogst kan worden. In de zomer kan dit al na 4 weken zijn. Wacht tot de blaadjes een lengte van ongeveer 10cm hebben bereikt. 

 

Oogsten kan op 2 manieren.

Snijd met een mesje het blad 1cm boven het hart af. Door het hart te laten staan zal de plant nieuwe bladeren maken en kan er 2 tot 3 keer geoogst worden.

 

Een mooier resultaat krijg je door met de hand te plukken. Pluk de blaadjes die groot genoeg zijn en laat de rest staan. Op deze manier kan je weken achter elkaar blijven plukken totdat de plant gaat bloeien. Deze methode is wel veel meer werk, maar je zult er zeker voor beloont worden.

 

Bewaren.

Spinazie is slecht te bewaren. In de koelkast kan je de spinazie maximaal 2 dagen bewaren. Beter en lekkerder is om het zo snel mogelijk op te eten. 

 

Invriezen van spinazie kan ook. Blancheer de spinazie voor 2 minuten, waarna de spinazie ingevroren kan worden.

 


Ziektes en plagen.

Muizen vinden het zaad erg lekker. Sta niet raar te kijken als je de dag na het zaaien een tunneltje ziet, gelijk aan het gezaaide regeltje met spinazie. Zeker in het vroege voorjaar kan je hier last van hebben. 

 

Kalender.


Laatst bijgewerkt op: 26 februari 2021