Roetdauw.


Latijnse Naam: Roetdauw wordt veroorzaakt door schimmels zoals Capnodium of Fumago salicina

 

Andere namen: Sterroetdauw, zwartevlekkenziekte

 

Roetdauw is een verzamelnaam voor schimmels die leven van honingdauw. Wanneer bladluizen, schildluizen of witte vliegen op een plant leven, scheiden ze het teveel aan suiker dat zij binnen krijgen af: honingdauw. De schimmel die zich daarop vormt is zwart van kleur en ziet er uit als roet. Vandaar de naam roetdauw. Het goede nieuws is dat roetdauw het blad van de plant niet aantast. Maar helaas houdt de schimmel wel zonlicht tegen. Na verloop van tijd kan dat ervoor zorgen dat de plant een groeiachterstand krijgt.

 

Vindplaats:

Roetdauw vind je op bladeren en stengels van de plant die aangetast zijn door luizen.

 

Prefentie:

Zorg voor goede groeiomstandigheden van de plant. Dat is hij sterker en beter weerbaar tegen luizen e.d. Besproei uw planten geregeld met water. Luizen hebben hier een hekel aan. 

 

Bestrijding:


U kunt met een vochtige doek de schimmel van het blad afvegen. Zo verwijderd u ook de honingdauw waar deze schimmel van leeft. Ook kunt u de aangetaste delen verwijderen en afvoeren.

 

Ook kunt u een anti-schimmel middel. Dat werkt goed, maar heeft een negatieve invloed op het bodemleven. Dus bij voorkeur allen met water bestrijden.

 


Laatst gewijzigd: 31 Januari 2024