Knoopkruid.


Latijnse naam: Centaurea jacea

Synoniem: Centaurea thuillieri

Familie: Composietenfamilie (Asteraceae)

 

Andere namen:

  • andere namen

 

Omschrijving:

Deze overblijvende, kruidachtige plant is inheems in Nederland en Vlaanderen. Je kan hem vinden op zonnige plaatsen in bermen, dijken en plaatsen waar de grond verstoord is. De onderste bladeren zijn ribbelig en gebogen. De bovenste bladeren zijn glad en puntig. De stengels zijn geribd. Het bovenste blad verdikt en vormt een zwarte hoodje met stekeltjes. Hier boven op bloeit de plant met paarsroze buisbloemen. Hij bloeit van juni tot in de herft. Onder de grond vormt hij wortelstokken en hij wordt 30 tot 120 cm hoog.

 

Hij is in heel Europa en Azië te vinden in de gematigde klimaten. Uit pollenonderzoek is gebleken dat Knoopkruid al in de laatste IJstijd in Nederland voorkomt.

 


Zaaien:

Zaaien gebeurd het beste bij een temperatuur van 20 graden. Het zaad zal over het algemeen snel ontkiemen. Dek het zaad af met een dus laagje aarde. Zorg ervoor dat dit niet uitdroogt.

 

Waardplant:

Het is een waardplant voor hommels en zweefvliegen en bijen van de geslachten  Andrena, Dasypoda, Halictus, Lasioglossum en Megachile.

Ook vormt ze een waardplant voor vele nachtvlinders, zoals Cochylis dubitana, Cochylis posterana, Ectropis crepuscularia, Eupithecia satyrata, Eupithecia subfuscata, Eupithecia vulgata, Heliothis viriplaca (lichte daguil) en Malacosoma castrense.

 


Eetbaar:

Ja.. De bloemen hebben een kruidige, knoflookachtige smaak. Ze zijn heerlijk als garnering bij stoofschotels en geven het gerecht een mooi uiterlijk. Ook kunnen ze gebruikt worden in de quiche en in de soep, op de pizza of hartige ovenschotels en door salades.

 

De bloemen kunnen ook worden toegevoegd aan verse kaas en kruidenboter.

 

Gedroogde bloemen kan je toevoegen aan theemelanges.

 

Geneeskunde:

De bladeren kunnen gebruikt worden om een aftreksel met water te maken. Dit is te gebruiken als spoelmiddel bij oogontstekingen en ooglidontstekingen. 

 

De bitterstoffen uit de wortel werken urine afdrijvend en zijn dus geschikt tegen jicht. Het is spijverterings-bevorderend en werkt versterkend en koortswerend.

 

Thee gezet van de bloemhoofdjes zou werken tegen diabetes. ook helpt het tegen hoesten, bronchitis, astma en vastzittend slijm. Het helpt hoofdpijn te verlichten. Maak voor kinderen met hoofdpijn een aftreksel van de wortel.

 

Een zalfje gemaakt met sheabutter helpt tegen schurft.

 

Overig gebruik:

De bladeren kunnen gebruikt worden bij het bierbrouwen en vervangen dan de hop.

 

De bloemen kunnen gebruikt worden om tabak een lekkere geur te geven.

 

Verwijderen:

Knoopkruid is eenvoudig te verwijderen door het enkele malen af te schoffelen.

 


Laats bijgewerkt op: 22 juni 2021