Selderij kweken.

Selderij is in 3 groepen te verdelen, Bladselderij, Stengelselderij of Bleekselderij en Knolselderij. Hier behandelen we het kweken van de blad of snijselderij.


De plant.

Selderij is een 2-jarige plant. Hij behoort tot de schermbloemigen. Het eerste jaar groeit hij uit tot een sterke plant en in het tweede jaar zal hij gaan bloeien.

 

Zaaien.

Selderij moet zeer oppervlakkig gezaaid worden, het is namelijk een lichtkiemer. Zaai het zaad maximaal 2 mm diep en dek het af met doorzichtig plastic om het vochtig te houden. Het ontkiemen van de zaden kan wel 3 tot 6 weken duren. Na het ontkiemen van het zaad kan het plastic verwijderd worden.

 

Soorten.

Er zijn weinig verschillende soorten te koop. 'Gewone Snij' is het best verkrijgbare soort.

 

Standplaats.

Zet Selderij op een zonnige plaats met een vochtige, goed doorlatende bodem. De plantafstand is 15 cm in de regel en 25 cm tussen de regels.

 

Zet in het najaar 1 of 2 planten in de koude kas en geef in het begin flink water. Deze planten kunnen daarna ook in de winter geoogst worden.

 

Wisselteelt.

Selderij hoort thuis op het bed van de bladgewassen. 

 

Onderhoud.

Houdt zeker de jonge plantjes onkruidvrij en zorg dat de bodem licht vochtig blijft. Verwijder lelijk blad, dit kan op de composthoop of geef het aan de kippen of het konijn. Verder heeft de plant weinig onderhoud nodig.

 

Oogsten.

Laat het hart van de plant intact, dan kan je de gehele zomer, tot aan de vorst oogsten.

 

Bewaren.

Selderij is prima in te vriezen. Zorg dat het mooi vers blad is en dat het droog is. Schrijf op de verpakking wat erin zit en zet ook de datum erop.

 

Selderij is ook prima te drogen. Bewaar het gedroogde blad op een droge, donkere, koele plek.

 

Toepassingen.

Selderij is heerlijk in soepen en sauzen.

 

Ziektes en plagen.

Selderij kan last hebben van de wortelvlieg, al gebeurd dit niet vaak. Ook kan de plant last hebben van de bladvlekkenziekte Septoria.

 

Kalender.


Laatst bijgewerkt op: 14 februari 2021