Tuinieren

Beginnen met tuinieren
Tuinieren · 31. januari 2024
Wie al langer tuiniert weet al veel over de tuin. Dingen zoals zaaien, verplanten, wieden zijn dan al bekend. Voor beginnende tuinders geef ik het advies om met een klein stukje grond te beginnen. Neem eerst eens een stukje van maximaal 50 tot 100 vierkante meter. Je zal zien dat het toch meer werk is dan je denkt. Begin makkelijk. Maak je tuin vrij van onkruid. Schoffel alles af en hark het onkruid op de composthoop. Richt de tuin grofweg in. Bepaal waar de paadjes komen en waar je eventueel...

Tuinklusjes in Januari
Tuinieren · 19. januari 2023
Januari is nog een rustige maand, want buiten is het nog te nat en te koud. Toch is het nieuwe seizoen alweer begonnen. De eerste gewassen kunnen alweer gezaaid worden, zeker als je een kas of kouwe bak hebt.

Drukte op de tuin.
Tuinieren · 17. juni 2022
Juni is altijd de drukste tijd op de tuin. Er is alweer heel veel te oogsten, maar ook het zaaien gaat gewoon door. En tussendoor nog even alles schoffelen en wieden.

Honing slingeren.
Tuinieren · 03. juni 2022
Het is weer begin juni. Tijd om de voorjaarshoning te slingeren. Eergisteren, 1 juni, heb ik de plaat met de bijenuitloop geplaatst. Dit is een plastic hulpmiddel waarbij de bijen maar 1 kant op kunnen lopen. Deze plaats je tussen de broedkamer en de honingkamers. Na 1 à 2 dagen zijn dan bijna alle bijen uit de honingkamer gelopen en er zijn dan dus geen nieuwe bijen meer naar binnen gelopen. Dit is gemakkelijker voor mij en rustiger voor de bijen. Vandaag is het 3 juni. Het is warm en rustig...

Zaaien, zaaien en zaaien.
Tuinieren · 14. april 2022
Drukte op de tuin. Er kan momenteel alweer volop gezaaid worden. Maar ook het onkruid begint te groeien. Piepers poten, bollen planten, maaien, schoffelen, nog meer zaaien. Het is weer echt voorjaar.

De tuin in maart.
Tuinieren · 17. maart 2022
Na de stormen van februari breekt de zon door. Ook in de tuin is dit goed te merken. En er is dan ook veel te doen in de moestuin.

Roerige tijden.
Tuinieren · 22. februari 2022
Na een paar dagen met stevige stormen is het weer tijd om de balans op te maken. Ook weer eens een kijkje in de kas. Er komt alweer van alles boven de grond.

Februari, tijd om te zaaien
Tuinieren · 14. februari 2022
Half februari en koud is het zeker niet. Op een enkele nachtvorst na is het zeker overdag dik boven nul. Bijna elke middag schijnt de zon en dat is erg prettig. Het is dan ook al redelijk druk op het tuinencomplex. Hier en daar wordt er ook alweer gespit. Zelf wil ik dit jaar minder gaan spitten. Maar er is natuurlijk altijd wel iets te doen op de tuin.

Half januari
Tuinieren · 18. januari 2022
In de kas kunnen sommige soorten gezaaid worden. Buiten maken de tuin klaar voor het komende seizoen.

December in de tuin.
Tuinieren · 14. december 2021
Op de tuin moet de druif weer gesnoeid worden. Verder is het de tijd om de tuin weer eens lekker op te ruimen.

Meer weergeven