· 

De tuin in maart.

Alles begint weer te groeien en de wilg staat volop in bloei. Afgelopen week was het mooi rustig weer en lekker zonnig. Het was dan ook druk op het tuincomplex. Vele tuinder zijn aan het spitten of zijn al klaar. Ze hebben allemaal weer tijd voor een praatje en de eerste plantjes worden alweer uitgewisseld. Zo had ik een liefhebber voor wat frambozenstekken. En die zijn er toch altijd genoeg. Wat ik allemaal op de tuin gedaan hebt?


Spitten.

Afgelopen week heb ik het laatste stukje tuin gespit. Tenminste van wat ik wilde spitten, want dat heb ik dit jaar flink beperkt. Op de permatuin heb ik een klein stukje gespit en gelijk een flinke hoeveelheid compost ondergewerkt.

 

Op tuin 3 heb ik het deel gespit waar de canna's moeten komen. Een deel van de canna's heb ik al geplant. Deze  heb ik afgedekt met oud blad om bevriezing bij een eventuele nachtvorst te voorkomen.

 


Buiten, in de volle grond.

De tuinbonen zijn inmiddels buiten uitgeplant.

7 maart had ik sjalotten gezet. Ook heb ik een korte regel met plantuitjes gezet, lekker dicht op elkaar (5cm) Deze zullen geoogst worden lente ui.

 

Ook heb ik verleden week al het een en ander buiten gezaaid, zoals raapstelen, spinazie, radijsjes en zomerwortels.

 


Pioenrozen.

Ook had ik nog 3 pioenrozen weten te scoren.

- Raspberry Sundae

- Black Beauty

- Henry Brockstoce

Ook deze nog snel geplant voordat ze gaan groeien. 

 


Tomaten.

7 maart heb ik thuis de tomaten gezaaid. 8 soorten dit jaar. Deze moeten nog opkomen.

 


De komende 2 weken.

Voor de komende 2 weken, tot eind maart heb ik het volgende in de planning:

 

Buiten zaaien:

raapstelen, radijsjes, spinazie en wortels

 

Zaaien in de kas:

andijvie, ijsbergsla en kropsla

 

Buiten uitplanten:

bieslook en peterselie, en misschien de eerste koolplantjes en bieten uitplanten.

In de kas.

De kuil met Cannas, Zantedeschia's en Dahlia's is leeg gehaald en dicht gegooid. Ik had deze ruimte alweer hard nodig. Ik had bij het tuincentrum een aantal slaplantjes en een spitskool gekocht en deze in de kas uitgeplant. Verder wordt er alweer lekker gezaaid.

 

Hier eens een overzichtje:

3 maart, in een kweekbakje, rode bieten

5 maart, in een kweekbakje, sugarsnaps

9 maart, kropsla, ijsbergsla, veldsla

10 maart, andijvie

12 maart, in een kweekbakje, bos-ui, koolrabi,

                    rode kool, rucola, Savooiekool,

                    spitskool, tah tsai en melde.

 

De koolplantjes die ik eind januari gezaaid had staan inmiddels 4 cm hoog, net als de zomerprei.

De herfstprei en de winterprei komen net op. Deze had ik 21 februari gezaaid.

 

14 februari had ik tuinbonen gezaaid. Deze heb ik gisteren uitgeplant.

 


Paprika.

Omdat de paprika's en Spaanse pepers zeer slecht opgekomen waren heb ik deze 3 maart opnieuw gezaaid. Dit keer zijn ze wel goed opgekomen. Ze staan nu al 3 cm hoog en krijgen al hun tweede paar bladeren. Dat betekend dat ze binnenkort uitgeplant kunnen gaan worden.

 


Klimroos snoeien.

Ik heb een witte klimroos op de tuin, een krijgertje. Maar elke zomer staat hij volop te bloeien. Prachtig is hij dan.  Om hem een beetje binnen de perken te houden dient hij elk voorjaar gesnoeid te worden. Maart is de perfecte maand daarvoor.

 

Ga als volgt te werk.

Laat 2 hoofdranken staan. Zoek 2 jonge maar mooie sterke takken uit en knip de rest dicht boven de grond weg. Daarna knip je alle zijtakken terug tot ongeveer 20 cm.

 

De roos ziet er nu zielig en kaal uit, maar binnen enkele weken is daar niets meer van te zien.Reactie schrijven

Commentaren: 0