Kaneel-pecannotenbrood.


Graan en deegwaren

Bereidingstijd: ... uur en  ... minuten


Ingrediënten:

Deeg:

  • 400 gram tarwebloem
  • 7 gram droge gist
  • 8 gram suiker
  • 190 gram melk, lauwwarm
  • 55 gram zachte ongezouten roomboter
  • 1 ei, los geklopt
  • 7 gram zout

Vulling:

  • ± 30 gram roomboter, gesmolten
  • 100 gram pecannoten
  • 100 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 2 theelepels kaneel

Afwerking:

  • 1 ei, los geklopt met 1 eetlepel water

Afwerking:

  • poedersuiker of een glazuur van poedersuiker en wat water

Bereiding:

Doe de helft van de bloem, gist en suiker in de kom en roer door elkaar. Wrijf de boter er met je vingers door, dit kan je ook doen met de platte klopper. Voeg de melk en de eieren toe en roer met een pollepel of de platte klopper door elkaar. Voeg het zout en de rest van de bloem toe. Kneed met de deeghaak in 10 – 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat, het plakt nog iets aan de bodem. Voeg nog iets bloem toe als het deeg te nat is of wat lauwwarme melk als het deeg te droog is.

 

1e rijs:

Vorm het deeg tot een bal en doe het over in een licht met olie ingevette kom, 1 x keren zodat alle kanten met wat olie bedekt zijn. Laat het deeg afgedekt in 1 - 1 ½ uur tot dubbel volume rijzen.

 

Vulling:

Hak de pecannoten met de hand of in een keukenmachine fijn. Meng de pecannoten en de kaneel door de bruine basterdsuiker. Zet weg tot gebruik.

 

Vormen:

Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek en druk de lucht eruit. Verdeel het in 6 gelijke stukken en bol de deegstukken licht op. Leg afgedekt ± 15 minuten weg. Smelt intussen de boter in de magnetron of in een pannetje op heel laag vuur.

 

Rol ieder stuk deeg met een deegroller uit tot een lap van ± 30 x 16 cm.

NB: begin met 3 deeglapjes (= voor 1 vlechtbrood) en laat de rest van het deeg afgedekt liggen.

Bestrijk ieder deeglapje met gesmolten boter en verdeel er 1/6 van de vulling over. Laat de randen vrij.

 

Rol ieder lapje vanaf een lange kant op.

Knijp de uiteinden en de naad dicht.

 

Leg de rolletjes deeg naast elkaar.

Begin vanuit het midden te vlechten.

 

Vlecht eerst 1 kant en vervolgens de andere kant.

Knijp de uiteinden bij elkaar en stop netjes onder het deeg.

 

Let er bij het vlechten op dat je niet teveel aan het deeg trekt anders scheurt het deeg bij het bakken. Leg de vlecht op een met een bakmatje of bakpapier bekleedde bakplaat. Zet afgedekt weg. Maak op dezelfde wijze de andere vlecht. Leg de andere vlecht ook op de bakplaat, laat voldoende tussenruimte zodat de vlechten niet aan elkaar bakken.

NB: als er geen 2 vlechten op de bakplaat passen zet dan de bakplaat met de tweede vlecht - goed afgedekt, bijvoorbeeld in een grote plastic zak - direct na het vormen in de koelkast. Haal de vlecht uit de koelkast als de eerste vlecht de oven ingaat en laat afgedekt verder rijzen.

 

2e rijs:

Laat de vlechten afgedekt 45 – 60 minuten rijzen.

 

Bakken:

Verwarm intussen de oven voor op 180 ºC. Bestrijk het deeg met het met water losgeklopte ei. Bak het brood onderin de oven in ± 35 minuten gaar en bruin.

 

Laat op een rooster afkoelen. Bestrooi voor het opdienen eventueel met wat poedersuiker of bedruip met glazuur.

 

Eet Smakelijk !!

 


Datum: 16 februari 2022