Salie kweken.

Latijnse naam: Salvia officinalis

Deze vaste plant is niet alleen een aanwinst voor de kruidentuin, maar ook voor de siertuin. Hij is gemakkelijk te kweken en is erg lekker bij vleesgerechten. 

 

Als kruid en als medicijn werd het al door de oude Grieken gekweekt. De naam betekend dan ook 'In goede gezondheid'.


De plant.

Salie of Echte Salie is een half-heester die redelijk groen blijft in de winter. De stengels zijn onderaan verhout en bovenaan groen en harig. De grijsgroene bladeren zijn lancetvormig en hebben een heerlijk aroma. Er zijn ook  bonte varianten.

Hij bloeit met lipbloemige, paarse bloemetjes die veel bijtjes aantrekken. De plant wordt ongeveer 30 tot 60 cm hoog.

 

Hij komt uit het mediterraans gebied en kan redelijk tegen onze winters. Alleen zullen planten van een paar jaar oud bij een te natte of strenge winter het niet overleven. Neem daarom elk jaar een paar stekken. 

 

Zaaien.

Zaaien gebeurd in het voorjaar. Saliezaai je ongeveer 6 mm diep. Afhankelijk van de temperatuur duurt het kiemen 1 tot 3 weken. Bescherm de jonge plantjes tegen de vorst en plant ze na half mei buiten uit. Zodra de planten groot en sterk zijn kunnen ze wel wat vorst verdragen.

 

Standplaats.

Hij staat het liefste op een droge, zonnige plaats. Hij doet het prima op een arme grond. Hij kan ook prima in een pot staan, zodat hij in de winter in de kas of in een schuur gezet kan worden. Zo komt hij beter de winters door.

 

Goede en slechte buren.

Goede buren:

  • Broccoli
  • Spruiten
  • Venkel
  • Erwten
  • Rozemarijn

Slechte buren:

  • Pompoen

Plantafstand.

Omdat het een vrij brede plant is, geef je hem het best wat ruimte. De plantafstand is daarom 60 cm uit elkaar.

 

Onderhoud.

Top de stengels regelmatig. Dan krijg je een mooie volle plant.

Bescherm de plant in de winter tegen de strenge vorst. Let er ook op dat de pot niet stuk vriest.Pak de plant goed in of zet hem in een beschermende omgeving.

Snoei in het voorjaar het dode en lelijke hout weg.

 

Voeding.

Geef in het voorjaar na de snoei een handje compost en een handje organische meststof.

 

Oogsten.

Pluk de blaadjes als je ze nodig hebt. Laat ze niet te lang leggen, want ze worden snel slap.

 

Bewaren.

Je kunt het blad invriezen en/of drogen. Er gaat dan wel wat van de smaak verloren. Aangezien de plant het gehele jaar groen is kan je beter gewoon vers gebruiken.

 

Toepassingen.

Salie is erg lekker bij vlees, zeker bij wild. Ook in stoofpotjes en in de Italiaanse keuken wordt dit kruid vaak gebruikt.

 

Stekken.

De meeste soorten salvia kunnen prima gestekt worden. Neem in het voorjaar stengels die al iets verhout zijn en zet deze in water. Verschoon het water 2 keer per week. Zodra de stekken voldoende wortels hebben kunnen ze, na half mei, geplant worden.

 

Ziektes en plagen.

Salie heeft over het algemeen weinig last van ziektes. Onder de volle planten willen nog wel eens wat slakken zitten.

 

Als de planten te luw staan willen ze nog wel eens last krijgen van Meeldauw. Verwijder de aangetaste delen en voer deze af.

 

Als de planten te nat staan of na een lange tijd regenachtig weer kan de plant last krijgen van roest. Verwijder de aangetaste delen. de plant zal weer nieuw blad en nieuwe uitlopers maken.

 


Laatst bijgewerkt op: 3 maart 2021