Rucola kweken.

Ook wel Raketsla of Grote Zandkool genoemd. Het pittige blad van deze plant wordt vaak in salades en bij de pasta gegeten. Een gemakkelijke plant die al snel te oogsten is.


De plant.

Misschien zou je het niet zeggen, maar dit gewas hoort bij de koolgewassen. Als het plantje net opkomt kan je dat goed zien. Ook aan de bloei is dit goed te zien.

 

Het is een echte pioniersplant. Dat wil zeggen dat hij het ook goed doet op plaatsen waar andere planten niet zouden groeien. Zo kom je het ook nog wel eens tegen tussen de stoeptegels, waar hij dan spontaan opgekomen is.

 

Zaaien.

Rucola Kan je het hele jaar door zaaien. Van maart tot eind september kan hij buiten gezaaid worden en van augustus tot maar kan hij in de koude kas gezaaid worden.

 

Zaai op de regel het zaad 1 cm diep en 1 à 2 cm uit elkaar. Zodra de plantjes handelbaar zijn kunnen ze uitgeplant worden.

 

Zaai elke 2 tot 3 weken een paar zaadjes. Zo kan je dan ook het gehele jaar oogsten.

 

Soorten.

Er zijn niet veel soorten rucola. Het verschil zit het hem vooral in de grofheid van het blad. Ook de smaak kan iets verschillen. Sommige soorten zoals de wasabi-rucola is behoorlijk scherper.

 

Standplaats.

Zoals ik al eerder schreef is rucola een zeer gemakkelijke plant. Hij hoort thuis op het bed van de koolgewassen.

 

Het liefste staat hij op een licht vochtige plaats in de zon.

 


Goede en slechte buren.

Goede buren:

  • Afrikaantjes
  • Koolsoorten

Slechte buren:

////


Plantafstand.

De plantafstand voor rucola is 5 cm tussen de plantjes en 20 cm tussen de regels.

 

Voeding.

Hoewel de rucola het op alle grondsoorten doet, heeft hij graag een redelijk goed bemeste bodem. Wat compost en stalmest in de grond en af en toe nog wat koemestkorrels. Als hij het naar zijn zin heeft, is de opbrengst groter en zal hij minder snel in bloei schieten.

 

Oogsten.

Pluk het jonge blad van de plant als het ongeveer 10cm lang is. Door regelmatig te plukken zal de plant snel weer nieuwe blaadjes maken.

 

Verwijder eventuele bloemstengels. Zodra de plant lelijk wordt is het weer tijd om hem op te ruimen.

 

Bewaren.

Het zachte blad kan beter niet langer dan1 dag bewaard worden. Doe dit in de koelkast. Het blad zal snel zijn knapperigheid verliezen.

 

Ziektes en plagen.

Het blad heeft weinig last van ziektes of plagen. Op warme dagen kan de plant nog wel eens slap gaan hangen. Een hele enkele keer kan je last hebben van luizen, slakken of rupsen.

 

Kalender.

Zaad kopen.


Laatst bijgewerkt op: 1 december 2020