Lavas kweken.

(Levisticum officinale)

Lavas, ook wel bekend als Maggikruid is niet meer weg te denken uit de kruidentuin.


De plant.

Lavas is een mediterraans kruid en komt uit Zuid-Europa. Hij werd al door de romeinen gebruikt en zij hebben hem dan ook door heel Europa verspreid. Lavas vormt holle stengels die wel 2 meter hoog kan worden. Het gelige blad heeft wat weg van selderij en wordt gebruikt in sauzen en soepen. Hij behoort tot de schermbloemenfamilie en bloeit met grote schermen.

 

Hij is goed winterhard, mits hij niet te nat staat. In het begin van de winter sterft hij bovengronds af. In het voorjaar zal hij opnieuw uitlopen.

 

Vermeerderen.

Zaaien.

Lavas kan goed gezaaid worden. Zaai in februari of maart de zaden 0,5 cm diep in een bakje op de vensterbank. Het kiemen kan wel 3 weken duren. Zodra de plantjes handzaam zijn kunnen ze worden uitgeplant.

 

Delen / Scheuren.

Nog makkelijker is het om de plant te delen. Haal in het voorjaar, op het moment dat de plant begint uit te lopen, de plant uit de grond en steek met een scherpe schep de wortel in twee of meer delen. Elk deel kan dan weer apart geplant worden.

 

Standplaats.

Geef Lavas een losse en humusrijke standplaats in de zon of de halfschaduw.

 

Ook kan Lavas in een pot gezet worden. Zorg ervoor dat de pot groot genoeg is. Zeker groter 30 cm. Als de plant groter word kan hij wel gemakkelijk omwaaien, houdthier rekening mee.

 

Plantafstand.

De meeste mensen hebben meer dan genoeg aan 1 plant. Als je meerdere planten zet, houdt dan een plantafstand aan van tenminste 60 cm.

 

Onderhoud.

 

Als de plant te groot wordt, kan je gemakkelijk de te grote stengels eruit knippen. Knip ze net boven de grond af. De plant zal dan weer nieuwe stengels maken.

 

Spit eens in de 4 jaar de plant op de steek hem in stukken. Zo houd je een jonge plant.

 

Voeding.

Geef in het voorjaar een klein beetje voeding waarin redelijk veel stikstof zit, zoals koemestkorrels of bloedmeel. Het is tenslotte een snelgroeiende plant met veel blad.

 

Oogsten.

Oogst het verse, onbeschadigde blad. Dit kan gedurende de gehele zomer.

 

Bewaren.

Verse lavas kan zeker een paar dagen bewaard worden. Zet het op de aanrecht in een glaasje water. Zo geurt het lekker en kan je het pakken wanneer je het nodig hebt.

 

Lavas is niet geschikt om te drogen. Het blad verliest dan al zijn aroma.

Invriezen kan wel. Doe een bosje blad in een bakje of zakje en bewaar het in de vriezer. Op het moment dat je het nodig hebt, kan je gemakkelijk wat blad afbreken en gebruiken. Zo kan je ook in de winter van dit heerlijke kruid genieten.

 

Toepassingen.

De maggiplant wordt vooral gebruikt voor in sauzen en in soepen. Ook is het erg lekker op je ei en door de kruidenboter.

Het zaad kan door het deeg van je brood gedaan worden.

 

Erg lekker is wortels met lavasblad.

 

Lavas kan ook gebruikt worden als vervanger voor zout.

 

Hij geeft energie en werkt eetlust opwekken. Het heeft een verlichtende werking bij leekpijn en spijsverteringsproblemen. Daarnaast heeft het ook een verlichtende werking bij reuma. 

 

Ziektes en plagen.

Lavas is maar weinig vatbaar voor ziektes of plagen. De plant wordt ook wel gebruikt om sommige beestjes te weren. Wel kan hij soms last hebben van bladluizen of van de preimineervlieg.

 


Laatst bijgewerkt op: 21 maart 2021