Japans Bloedgras.

Latijnse naam: Imperata cylindrica 'Red Baron'

Synoniem: Imperata cylindrica 'Rubra'

Familie: Grassenfamilie (Poaceae)

 


De plant.

Japans Bloedgras is een opvallende verschijning in de tuin. Zijn bladeren verkleuren van donker groen naar bruinrood en zullen zeker opvallen. Hoe zonniger de plant staat, hoe roder hij wordt. Het is een sub-tropisch, niet wintergroene grassoort. In de winter sterf hij bovengronds af, waarna hij in het voorjaar weer opkomt. Eind mei heeft hij dan weer een hoogte bereikt van 40 tot 70 cm. Bloeien doet hij bijna niet. Als hij bloeit dan is dit in oktober met goudgele bloeiaren.

 

De plant vormt ondergrondse uitlopers en breidt zich op deze manier uit. Als hij het heel erg naar zijn zin heeft, dan kan hij zelf iets gaan woekeren. De plant heeft vooral een bodembedekkende functie.

 

Vermeerderen.

Vermeerderen kan gemakkelijk door de plant te scheuren. Steek een deel van het gras af en plant dit op de nieuwe plaats.

 

Standplaats.

Geef hem een plaats in de zon of in de half schaduw op een vochtige, voedselrijke bodem. Hij heeft veel voeding nodig om een mooie dichte mat te vormen.

 

Plantafstand.

De plantafstand voor dit gewas is 30 cm, oftewel 9 per m2.

 

Onderhoud.

Knip in het vroege voorjaar het bruin-geworden blad 10 cm boven de grond af.

Dek in het najaar de grond rond de plant af met wat mulch in de vorm van stro of blad. Zo bescherm je de plant tegen strenge vorst.

 

Voeding.

Geef de plant in het vroege voorjaar voldoende natuurlijke voeding, bijvoorbeeld koemestkorrels.

 


Laatst bijgewerkt op: 20 maart 2021