Inheemse planten.


Vaak worden deze planten onkruid genoemd. Maar wat is onkruid? Onkruiden zijn planten die op een ongewenste plaats groeien. Een betere benaming voor deze groep planten is dus 'Inheemse planten'.

 

Zeker op de moestuin kan veel onkruid tegenkomen. Sommige onkruiden zijn soms wel welkom. Zo kan een spontaal opkomende muntplant voor sommige mensen een aanwinst zijn. En terwijl de ene een bloedhekel heeft aan brandnetels, maakt een ander er misschien wel thee van.

 

Sommige planten zijn gemakkelijk te verwijderen, terwijl je met andere soorten echt wel even bezig bent. Als je af en toe eens met de schoffel een uurtje in de ronde loop, heb je vaak al heel wat onkruid verwijderd. Maar soorten zoals zevenblad of heermoes zullen daarna gewoon weer opkomen. Blijven schoffelen is dan de oplossing, of de grond heel secuur uitvorken. 

 

Om het tuinieren leuk te houden zal je met grote regelmaat het onkruid moeten verwijderen. Als je de inheemse planten te lang zijn gang laat gaan, is het veel meer werk om het weer netjes te maken. En dan zal ook zeker de lol er wel vanaf raken.

 

Vele van deze planten zijn eetbaar of te gebruiken als medicijn. Ook dit zal dan worden beschreven.

 


Hieronder vind je een groeiende lijst met onkruiden die in de tuin geregeld voorkomen.

 


Laats bijgewerkt op: 26 juni 2021