Zuurdesembrood 2.


Recepten - Graan en deegwaren

Hoeveelheid: 2 broden


Ingrediënten:

Voordeeg:

  • 250 gr Zuurdesemstarter
  • 250 gr Volkorenmeel
  • 250 ml Water

Deeg:

  • 750 gr Meel
  • 24 gr Zout
  • 400 ml Water

Voordeeg:

Meng het water, de desemstarter en het biologisch volkorenmeel door elkaar in een grote kom met een lepel.

Laat het deeg 4 uur staan met een vochtige keukendoek eroverheen. Schep het de eerste 2 uur elke 30 minuten even om.

Test of het voordeeg klaar is door een klein stukje te pakken en te kijken of het blijft drijven in een glas water. Als het deeg zinkt, laat je het nog 30 minuten langer staan.

 

 

Brooddeeg:

Meng het meel en het zout door elkaar. Meng dit samen met de 400 ml water door het voordeeg heen met een lepel. Het is erg plakkerig, dus doe dit niet met je handen!

Doe het deeg in een grote plastic bak met deksel of dek af met een vochtige keukendoek. Laat minimaal 4 uur – maar het liefst een nacht – rijzen.

 

Strooi bloem op je aanrecht, keukenblad of een grote houten plank en kneed het deeg tot het elastisch is. Dit duurt ongeveer 10 minuten.

Test of het deeg goed is door er een klein bolletje vanaf te pakken en het uit te rekken. Als je het kan stretchen totdat er licht doorheen komt maar niet breekt, is het klaar. Krijg je dit niet voor elkaar? Geeft niks. Als je het deeg 20 minuten hebt gekneed kan je er sowieso een lekker brood mee bakken.

 

Maak een bol van het deeg (opbollen). Leg een theedoek in een ronde kom of mandje en doe het deeg erin. Doe hier een grote plastic zak omheen. Het plastic zorgt ervoor dat het brood niet uitdroogt. Laat minimaal 4 uur – of een nacht – rijzen.   

 

Het brood is gerezen als het bol staat en fluffy aanvoelt. Pas op dat je het deeg niet te lang laat rijzen, want dan wordt het weer plat en plakkerig.

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 250 graden en zet de gietijzeren pan met deksel in de oven om mee voor te verwarmen. Pas op, de pan wordt heel erg heet!

 

Als je oven is voorverwarmd leg je de bol deeg op een stuk keukenpapier. Leg het vervolgens in de gietijzeren pan. Sprenkel er wat meel overheen en maak een gekarteld mes een snee van ongeveer een halve centimeter diep in het brood.

 

Doe de deksel op de gietijzeren pan, zet in de oven en laat het voor 20 minuten bakken op 250 graden. Haal vervolgens het deksel van de pan af en laat zonder deksel nog 40 minuten bakken op 220 graden. Als de korst goed hard aanvoelt is je brood klaar!

 

Eet Smakelijk !!

 

Variatie tips:

ls je wat meer ervaren bent in het bakken van desembrood, kan je van alles toevoegen aan je beslag!

Denk aan:

Noten zoals walnoten, pecannoten en hazelnoten

Pitten en zaden zoals zonnebloempitten, maanzaad, komijnzaad en lijnzaad

Gedroogd fruit zoals rozijnen, cranberry’s en stukjes gedroogde abrikoos

 


Datum: 25 maart 2022