Pioenroos.

Latijnse naam: Paeonia

Familie:  Paeoniaceae

 

Pioenrozen zijn bij veel mensen favoriet en dat is niet voor niets. De grote bloemen veroveren iedereens hart.


De plant.

De pioenroos is een niet wintergroene vaste plant. In het voorjaar verschijnen de dikke knoppen, die zodra het warmer wordt, pijlsnel omhoog schieten tot een hoogte van 70 tot 100 cm. In enkele weken staat er een mooie plant met grote knoppen. De grote enkele of dubbele bloemen zijn er in mei of juni in diverse kleuren. De meeste soorten doen het dan ook zeer goed op de vaas.

 

Planttijd.

De beste tijd om een pioen te planten is in het late najaar of in het vroege voorjaar. Belangrijk is dat het niet vriest en de plant volledig is afgestorven. Zet de plant ook niet op een plaats waar de afgelopen jaren al eens pioenrozen gestaan hebben.

 

Spit een ruim gat en vul dit met compost. Plant de wortelstok en geef royaal water. Plant je hem solitair houdt dan een plantafstand aan van tenminste 60 cm. Plant je ze op de rij, houdt dan 60 cm tussen de rijen aan en 40 cm in de rij.

 

Paeonia Red Charm


Paeonia Color Magnet

Standplaats.

Pioenrozen vragen een lichtvochtige, humusrijke bodem. Graag staan ze in de volle zon. Sommige soorten hebben een beetje steun nodig. Zet en een stok naast, zodat je hem met een touwtje kan opbinden.

 

Bloei.

Soorten.

Er zijn honderden soorten pioenrozen. De bekendste is toch wel Sarah Bernhardt, deze heeft gevulde roze bloemen en wordt ongeveer 80 cm hoog. Karl Rosenfield heeft rode bloemen en wordt ook 80 cm hoog. Ook een mooie pioen is Duchesse de Nemours. Deze bloeit met hagelwitte bloemen en wordt 90 cm hoog. Mijn favoriet is Buckeye Belle met gevulde chocolade rode bloemen met gele meeldraden.

 

Paeonia Buckeye Belle


De meeste pioenrozen bloeien in mei of juni met grote bloemen. Er zijn enkele bloemen, dubbele bloemen en gevulde bloemen. Hoewel de meeste soorten zeer geschikt zijn als snijbloem, is het wel aan te raden hierop te letten bij de aanschaf.

 

Onderhoud.

Knip in het najaar de oude stengels 3 cm boven de grond weg. Ook is dit een mooie gelegenheid om de plant van wat verse compost en wat oude stalmest te voorzien. 

Geef de planten in het voorjaar wat mulch, dan droogt de grond niet zo snel uit.

 

Paeonia Bartzella

Voeding.

Geef in de winter of in het vroege voorjaar wat compost en oude stalmest. Strooi ook een beetje kalk bij de plant. Verder heeft hij dan geen extra voeding meer nodig.

 


Ziektes en plagen.

De meest voorkomende ziekte is Botrytis. De stengels krijgen bruine plekken en de bloemknop wordt later ook bruin. 

 

Ook stengelrot (Phytophtora) kan bij pioenrozen voorkomen.

 

Kalender.

Knip in oktober de oude stengels 3 tot 5 cm boven de grond af.  

In de winter compost en oude mest geven.

Strooi in het voorjaar wat mulch om de planten.

 



Laatst bijgewerkt op: 2 februari 2022