Bleekselderij kweken.

Selderij is in 3 groepen te verdelen, Bladselderij, Stengelselderij of Bleekselderij en Knolselderij. Hier behandelen we het kweken van de stengel- of bleekselderij.


De plant.

Selderij is een 2-jarige plant. Hij behoort tot de schermbloemigen. Het eerste jaar groeit hij uit tot een sterke plant en in het tweede jaar zal hij gaan bloeien.

 

Zaaien.

Selderij moet zeer oppervlakkig gezaaid worden, het is namelijk een lichtkiemer. Zaai het zaad maximaal 2 mm diep en dek het af met doorzichtig plastic om het vochtig te houden. Het ontkiemen van de zaden kan wel 3 tot 6 weken duren. Na het ontkiemen van het zaad kan het plastic verwijderd worden.

 


Soorten.

Het grootste verschil is dat er zelf-blekende en groenblijvende soorten zijn.

Enkele soorten zijn:

  • Goudgele Zelfblekende 2
  • Groene Pascal
  • Tall Utah 

Standplaats.

Zet Selderij op een zonnige plaats met een vochtige, goed doorlatende bodem. De plantafstand is 15 cm in de regel en 25 cm tussen de regels.

 

Wisselteelt.

Bleekselderij hoort thuis op het bed van de bladgewassen. 

 

Onderhoud.

Houdt zeker de jonge plantjes onkruidvrij en zorg dat de bodem licht vochtig blijft. Verwijder de lelijke stengels, dit kan op de composthoop of geef het aan de kippen of het konijn. Verder heeft de plant weinig onderhoud nodig.

 

Oogsten.

Wacht totdat de plant groot genoeg is en de stengels dik genoeg zijn. Je kunt dan de gehele plant oogsten.

 

Bewaren.

Bleekselderij is prima een paar dagen in de koelkast te bewaren. Vries eventueel het blad apart in. 

 

Toepassingen.

Bleekselderij is heerlijk in salades en in de soep.

 

Ziektes en plagen.

Selderij kan last hebben van de mineervlieg en van wantsen. Ook kan de plant last hebben van de bladvlekkenziekte Septoria.

 

Kalender.


Laatst bijgewerkt op: 16 februari 2021