Bieslook kweken.

Latijnse naam: Allium schoenoprasum

Bieslook is familie van de ui en de sjalot. De groene stengels zijn heerlijk in de soep en tal van andere gerechten. En ook de bloemetjes zijn eetbaar. Eenmaal in je tuin, dan heb je er jaren plezier van.


De plant.

Bieslook is een vaste plant die in de winter afsterft en in het voorjaar weer uitloopt. Hij heeft lange, smalle, holle, groene bladeren. Vanaf het tweede jaar gaat de plant bloeien met lila-paarse bloemen op 40 cm hoge bloemstelen. Het is een echte bijenplant en trekt vele bijen en hommels aan. Vanwege de mooie bloemen past de plant ook prima in de siertuin. De bloei vind plaats in mei en juni.

 

Zaaien.

Bieslook kan prima gezaaid worden. Doe dit in het vroege voorjaar en zaai de zaadjes 1 tot 2 cm uit elkaar. Je hebt er wel wat geduld voor nodig, want het kan wel 3 tot 4 weken duren voordat het zaad ontkiemd. Je kan ook een plant in de supermarkt kopen en in de tuin zetten, veel makkelijker.

 

Laat na de bloei een paar uitgebloeide bloemen staan en de plant zaait zichzelf uit.

 

Soorten.

Er zijn enkele variaties op de gewone bieslook:

Allium fistulosum, oftewel de Grove Bieslook

Allium tuberosum , oftewel Chinese Bieslook of Knoflook-Bieslook

 

Standplaats.

Zet bieslook in de halfschaduw of in de volle zon op een lichtvochtige, voedselrijke bodem. 

 


Plantafstand.

Voor bieslook op de lange regen zou ik een plantafstand adviseren van ongeveer 10 cm. Dan krijg je een mooie volle regel.

Voor bieslook in de siertuin is de plantafstand ongeveer 25 cm.

 

Onderhoud.

Knip na de bloei de harde bloemstengels zo laag mogelijk weg.

Geef in het vroege voorjaar en na de bloei wat mest.

 

Voeding.

Geef in het vroege voorjaar, zo rond februari reen klein handje organische mest en herhaal dit na de bloei.

 

Oogsten.

Bieslook kan je oogsten van maart tot in oktober. Knip met een schaar de stengels 2 cm boven de grond af. Wees niet te zuinig, want er zullen snel weer nieuwe stengels verschijnen.

 

Bewaren.

Verse bieslook kan je gemakkelijk een dag bewaren. Zet de bladstelen in een glaasje met water.

Bieslook kan je prima drogen. Knip de stengels klein en droog ze tot ze voldoende droog zijn. Daarna donker en droog bewaren. 

Je kunt bieslook ook goed invriezen. In de vriezer zijn ze enkele maanden houdbaar.

 

Toepassingen.

Bieslook is zeer ruim inzetbaar. Van sauzen tot salades, van soepen tot in kruidenboter. Bieslook past bijna overal bij.

 

Ook de bloemetjes zijn eetbaar en hebben een lichte uiensmaak. Leuk voor in salades.

 

Ziektes en plagen.

Bieslook heeft niet snel last van ziektes of plagen, maar het kan natuurlijk wel.

Plagen: Trips, Uienvlieg, Preimineervlieg en Stengelaaltje of Kroefziekte.

Ziektes: Koprot, Witrot, Bladvlekziekte (Botrytis) en Lookroest.

 


Laatst bijgewerkt op: 22 maart 2021