Munt kweken.

Niets is zo makkelijk als het kweken van je eigen munt. En je kunt er de lekkerste thee mee maken. Maar je kunt het ook gebruiken voor het maken van je eigen snoep, of je eigen munt-drank. En natuurlijk kan je het gebruiken bij je vleesgerechten.

Kortom alle reden om deze plant te kweken.

 


De plant.

De plant is goed te herkennen aan zijn geur. Van alle kruiden heeft hij wel de sterkste geur. De plant maakt ondergrondse wortelstokken en zal op veel plaatsen opkomen. Om deze reden is het verstandig om de plant in een pot te zetten.

Hij wordt ongeveer 40 tot 60 cm hoog en bloeit met kleine paarsachtige bloemetjes. Alle bovengrondse delen kunnen gegeten worden. Deze vaste plant sterft in het najaar af en zal in het voorjaar erop weer uitlopen. Zet wat planten in de kas om eerder van dit kruid te kunnen genieten.

 

Zaaien / Stekken.

Hoewel er zaad te koop is, is het veel makkelijker om de plant te stekken of te scheuren. Haal in het najaar de plant uit zijn potje en deel de kluit in stukken. Plant  elk deel in een apart potje en al snel zullen ze allemaal gaan groeien.

 

Zaaien kan vanaf maart. Bij voorkeur in een zaaibakje om in april of mei uitgeplant te worden.

 

Soorten.

Er bestaat ook een inheemse muntsoort, de akkermunt.

Verder zijn er diverse soorten te koop, zoals:

  • Pepermunt
  • Groene of Marokkaanse munt
  • Appel of witte munt
  • Aardbeimunt
  • Bonte munt
  • Chocolade munt
  • Wollige munt
  • Watermunt

Standplaats.

Munt staat graag iets vochtig op een kalkrijke, compostrijke bodem.

 

Onderhoud.

Door de plant eens in de 2 jaar te delen, houdt je een jonge en sterke plant. Verwijder in de winter de afgestorven stengels.

 

Oogsten.

Knip de stengels net boven de grond af. Doe dit regelmatig om zo steeds weer nieuwe, verse munt te hebben. Zet 1 plant dicht bij de achterdeur, dan kan je oogsten op het moment dat je het gebruiken wilt. Een extra voordeel om hem dicht bij de deur te zetten is dat deze plant de vliegen op afstand houdt.

 

Bewaren.

Om ook in de winter van deze plant te kunnen genieten, kan de plant gedroogd worden. Bewaar de gedroogde munt in een gesloten verpakking op een koele , donkeren plek.

 

Toepassingen.

Naast het maken van thee wordt deze plant ook veel gebruikt in de oosterse keuken en is goed te combineren met rundvlees.

 

 


 

Door de aanwezigheid van de oliën in de plant werkt hij bevorderend voor de spijsvertering en werkt hij tegen maagkrampen. Hij werkt kalmerend voor het zenuwstelsel en helpt hierdoor ook tegen slapeloosheid. Ook helpt hij tegen verkoudheid en werkt hij slijmoplossend. Hij werkt ontstekingsremmend en heeft een antibacterieel effect. Hij is verfrissend en geeft een lekker ruikende adem.

 

Ziektes en plagen.

De plant kan last hebben van het blauwe Muntgoudhaantje.

Als de plant onder slechte omstandigheden staat kan hij last hebben van echte meeldauw of van verwelkingsziekte.

 


Laatst bijgewerkt op:23 januari 2023