Rupsen.


Rupsen zijn de larven van vlinders. Ze zijn er dan ook in veel verschillende kleuren en maten. Rupsen zijn echte veelvraten en kunnen in een korte tijd zeer veel schade veroorzaken.

 

Vindplaats:

Elk soort rups heeft zijn eigen leefomgeving en leeft van specifieke gewassen. De meeste soorten eten bladeren, maar er zijn ook soorten die in de stam van een plant leven of die onder de grond leven.

 

Levenswijze:

De vlinder of mot legt zijn eitjes bij de plant waar de rupsen van leven. Meestal aan de onderzijde van het blad. Zodra de eitjes uitkomen beginnen de larven (de rupsen) te eten. Vaak komen ze met honderden tegelijk uit en kunnen in enkele uren al flink wat schade maken. Als de rups na 2 à 3 weken volgroeid is, zal hij een cocon spinnen. Hierin verpopt hij zich tot een nieuwe vlinder.

 

Preventie:

Met insectengaas kunnen de vlinders verhinderd worden om eitjes te leggen op het gewas. Vogels, bidsprinkhanen en sommige soorten wanten zijn dol op rupsen. Rupsen hebben een hekel aan de geur van bieslook en salie, maar zijn dol op Oost-Indische Kers. Je kunt deze plant gebruiken om de rupsen naar toe te lokken en daar weg te vangen.

 

Bestrijding:

Rupsen kan je bestrijden met rabarbergier

 

Ook kan je zelf een bestrijdingsmiddel maken, neem:

  • 800 ml water
  • 7 tenen knoflook (gepureerd)
  • 2 kleine uien (gepureerd)
  • 1 theelepel cayennepeper

Doe dit in een pan en kook dit gedurende 10 minuten. Daarna af laten koelen en zeven. 

Voer vervolgens nog 200 ml azijn en 1 eetlepel groene zeep toe. Alles goed mengen.

Spuit dit over de aangetaste planten. De rupsen zullen uitdrogen en de scherpe smaak die achterblijft maakt de planten oneetbaar voor de rupsen.

 

Zie ook:


Laatst gewijzigd: 3 maart 2021