Pronkerwt.

Latijnse naam: Lathyrus

Familie: Lipbloemigen (Leguminosae of Fabaceae)

 

Andere benamingen: Siererwt

 

Deze heerlijk geurende klimplant is een lust voor het oog. Naast zijn schoonheid en zijn heerlijke geur trekt hij ook veel bijtjes en hommels aan.


De plant.

Lathyrus is een 1-jarige klimplant, die het beste langs een rekje of langs een stuk gaas gezet kan worden. Met zijn ranken grijpt hij het klimrek en slingert zichzelf naar boven. Hij kan wel een hoogte bereiken van 1,5 tot 2 meter. Zijn lipbloemen staan alleen of in groepjes en zijn er in vele kleuren. Ze kunnen prima gebruikt worden als snijbloem en blijven ongeveer 5 dagen mooi op de vaas. Na de bloei vormt hij peulen met zaden die bij sommige soorten giftig kunnen zijn. De zaden zijn prima zelf te winnen en kunnen na het drogen zeker 2 jaar bewaard worden.

 

Zaaien.

Vanaf half februari kan er binnenshuis gezaaid worden. In de koude kas kan er vanaf half maart gezaaid worden en buiten pas na half mei. De jonge plantjes hebben een minimale temperatuur van 5 graden nodig. Zaai in een diep bakje, want de plantjes maken lange wortels. Nog beter is om in potjes of een zaaitray te zaaien. Zet dan 3 zaden per potje. Houdt de zaaigrond licht vochtig. Na half april kunnen de plantjes uitgeplant worden.

 

Standplaats.

Lathyrus houdt van een losse bodem op een warme standplaats in de volle zon. Zet de plantjes langs een klimrekje met een onderlinge afstand van 8 tot 10 cm.

 

Onderhoud.

  • Soms lees je dat je de jonge planten moet toppen, maar in principe is dit niet nodig. De plant maakt vanzelf genoeg zijtakken.
  • Om grotere bloemen te krijgen kan men dieven. Hierbij verwijderd men alle zijtakjes. Echt nodig is dit niet. Als men niet dieft, dan blijven de bloemen iets kleiner, maar bloeit hij met veel meer bloemen.
  • Verwijder uitgebloeide bloemen. Zodra de plant zaad gemaakt heeft, zal hij minder gaan bloeien.

Voeding.

Lathyrus houdt van een rijke bodem. Spit voor het planten wat oude mest door de grond. Geef elke maand een klein beetje gedroogde mest. Doe dit bij voorkeur op een regenachtige dag.

 

Ziektes en plagen.

Droogte kan meeldauw veroorzaken, dus geef de plant voldoende water.

 

Fusarium. Dit is een bodemschimmel. Eenmaal besmet zal de plant in enkele dagen afsterven. Knip de plant vlak boven de grond af en laat de wortels in de grond. Dit om verspreiding te voorkomen. Plant er de komende 4 jaar geen planten uit de lipbloemige-familie, zoals erwten of bonen.

 

 Vanaf eind augustus kan de Pronkerwt last krijgen van luizen.

 

Kalender.


Laatst bijgewerkt op: 10 mei 2021