Maarts Viooltje.


Latijnse naam: Viola odorata

Familie: Viooltjesfamilie (Violaceae)

 

Andere namen:

  • Welriekend Viooltje

 


Omschrijving:

Deze viooltjes komen jammer genoeg steeds minder voor. Het zijn schaduw planten die leven in dichte bossen met een voedselrijke en kalkrijke bodem. In het vroege voorjaar, voordat de bomen bladeren hebben, vormen ze dichte matten van plantjes. De plantjes maken ondergronds wortelstokken en bovengronds uitlopers waar weer nieuwe plantjes aan groeien. De plantjes zijn groenblijvend in de winter en de bladeren zijn licht behaard. Het Maarts Viooltje is de eerst bloeiende wilde violensoort. Hij heeft kleine, 1 tot 1,5 cm grote, blauw-paarse bloemetjes. De plant wordt 5 tot 15 cm hoog.

 

Ook voor in de siertuin is hij verkrijgbaar. Er zijn diverse cultivars met elk hun eigen eigenschappen en bloemkleuren.

 

Waardplant:

Het is een goede bijen en vlinderplant.

 

Eetbaar:

Ja. De bladeren kunnen door de salade gegeten worden en de bloemen worden gekonfijt gebruikt als versiering op cakes of in ijsblokjes.

  

Geneeskunde:

De wortels worden gebruikt als braakmiddel of als laxeermiddel.

 

 Bijgeloof:

 In de Germaanse overlevering groeide het maarts viooltje op de plaats waar de lentegodin in het voorjaar met haar voet de aarde aanraakte. Bij de oude Grieken stond het bloempje ook in hoog aanzien.

 

In de Middeleeuwen ontvingen de troubadours een van de jonkvrouw die hem tot haar lievelingszanger had verkozen een gouden viooltje.

 

In Zuid-Duitsland was een eeuw geleden de dag, waarop het eerste viooltje werd gevonden, een jubeldag voor het gehele dorp.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Maarts_viooltje 

 

 

Verwijderen:

Wip de plant op met een schep of een platte vork en verwijder zoveel mogelijk van de plant en de wortels. Daarna is het zaak om de plek waar ze stonden nog enkele malen te wieden. 

 


Laats bijgewerkt op: 10 mei 2021