Maagdenpalm.

Latijnse naam: Vinca

Familie: Maagdenpalmfamilie (Apocynaceae)

 

Deze vaste planten zijn in 2 groepen te verdelen. De grote Maagdenpalm, Vinco Major en de kleine Maagdenpalm, Vinca Minor.


De plant.

Dit kruipende gewas wordt 15 tot 40 cm hoog. Hij is winterhard en wintergroen. Er zijn variaties met bont blad en met groen blad. De bloeit is van mei tot eind juli. De bloemkleur kan wit, blauw, roze of paars zijn. Het is ook een goede bodembedekker voor in de schaduw en kan dus prima onder grote struiken of bomen geplant worden. De kruipende stengels wortelen zodra ze de grond raken. Hierdoor vormt hij snel een dichte mat waar onkruid geen kans krijgt.

 

Vermeerderen.

Omdat de plant wortelt zodra hij de grond raakt, is het gemakkelijk om de plant te vermeerderen. Wip met een schep een deel van de plant op en knip enkele gewortelde takken af. Deze kunnen ergens anders weer geplant worden.

 

Je kunt ook ongewortelde stekken nemen. Knip enkele takjes af van ongeveer 10 tot 15 cm. Verwijder de onderste bladeren en zet ze in een glaasje water. Zodra de stekken geworteld zijn, kunnen ze uitgeplant worden.

 

Soorten.

Kleine Maagdenpalm:

Vinca minor 'Alba' - Deze heeft helderwitte bloemen.

Vinca minor 'Argenteovariegata' - Deze heeft witbonte bladeren en blauwe bloemen

Vinca minor 'Atropurpurea' - Deze heeft paarse bloemen.

Vinca minor 'Aureovariegata' - Dit ras heeft geelbonte bladeren en blauwe bloemen.

Vinca minor 'La Grave - Dit ras heeft diepblauwe bloemen.

Vinca minor 'Gertrude Jekyll' - Deze heeft groen bladeren en witte bloemen.

 

Grote Maagdenpalm:

Vinca major 'Variegata' - Deze heeft bont blad en licht paarse bloemen.

 

Standplaats.

Maagdenpalm kan zowel in de volle zon als in de schaduw. Hij vraagt een niet te droge, goed doorlatende grond. Ook qua voeding is hij niet veeleisend. Al met al dus een gemakkelijke plant.

 

Plantafstand.

De plant afstand is 30 tot 35 cm, oftewel 9 per vierkante meter.

 

Onderhoud.

Als de plant te groot wordt kan hij gemakkelijk gesnoeid worden met een heggenschaar. Knip de plant (indien nodig) gerust kort. Hij zal na het snoeien snel weer uitlopen. De beste tijd om hem te snoeien is in het voorjaar.

 

Voeding.

Geef de plant in het voorjaar een beetje organische mest. Dan kan hij het gehele jaar weer vooruit.

 

Ziektes en plagen.

Maagdenpalm is een sterk plant die weinig last heeft van ziektes.

 

Hij kan bij langdurig warm en vochtig weer last krijgen van bladvlekkenziekte. Het blad kleurt bruin en valt af. Hij zal later zelf weer nieuwe bladeren maken.

 

Ook kan hij wat last krijgen van roest. Vooral bij vochtig weer, vaak in de herfst. Het blad krijgt dan kleine bruine vlekjes.

 


Laatst bijgewerkt op: 7 maart 2021