Teunisbloem.


Latijnse naam: Oenothera

Familie: Teunisbloemfamilie (Onagraceae)

 

Omschrijving:

De teunisbloemfamilie bestaat uit 125 soorten. Zijn oorsprong ligt in Noord en Zuid-Amerika, maar is nu bijna over de gehele wereld te vinden.

Vanuit zijn penwortel vormt hij op de grond een bladrozet. Van daar uit groeit de opgaande stengel die bezet is met blaadjes. In juni tot in november bloeit hij met citroengele bloemen. Er bestaan ook roze en witte soorten. De bloemen hebben 4 kroonbladeren en staan op een kelkbuis. Van augustus tot oktober pijpen de zaden, soms wel tot 200 per zaaddoos.

 

De meeste Teunisbloemen zijn nachtbloeiers. Zodra de schemering valt gaan de bloemen open. Ze staan graag op verstoorde gronden, zoals wegbermen zandgronden en duinen.

 

Zaaien:

In mei en juni kan het fijne zaad van de Teunisbloem gezaaid worden. Zaai  ze op een regeltje op een plek in de volle zon. Het is een lichtkiemer en de zaden mogen dus niet afgedekt worden met aarde. Zodra de plantjes groot genoeg zijn kunnen ze uitgeplant worden. Wip de plantjes op en zorg ervoor dat je de penwortel zo min mogelijk beschadig. De plantafstand is 35 cm. Het bladrozet wordt in het eerste jaar gevormd. Pas in het tweede jaar zullen ze gaan bloeien.

 


Waardplant:

Het is waardplant voor de Teunisbloempijlstaart, maar ook voor andere nachtvliegers.

 

Eetbaar:

Ja. De bloemknoppen, bloemen, zaden, wortel en jonge bladeren zijn eetbaar. 

 

In het eerste jaar kan de wortel gegeten worden. Deze is roze van kleur en zeer voedzaam. Hij kan rauw geraspt worden voor door de salades. Ook kan hij gegeten worden als aardappel en door stoofschotels. De smaak heeft wat weg van Schorseneer.

 

 

In april, mei en juni kunnen de jonge bladeren geplakt worden. Deze kunnen rauw gegeten worden door een salade. Ook kunnen ze gestoofd gegeten worden als spinazie. De smaak lijkt op snijbiet, maar dan milder.

  

Teunisbloem met honingbij.


Teunisbloem stengel met blad en zaaddozen.

De jonge bloemstengels kunnen geroerbakt worden, of geschild rauw in salades.

 

Van juni tot september kunnen de jonge bloemknoppen door de salade gegeten worden, een ware delicatesse. ook kunnen ze in de olie ingemaakt worden.

 

Ook de bloemen zijn eetbaar en mooi door een salade. Ook kunnen ze gesuikerd worden.

 

De groene vruchten kunnen geschild en rauw gegeten worden. Maar ook deze kan je prima roerbakken.

 

De gezonde zaden kunnen, net als sesamzaadjes gebruikt worden bij het bakken.

 

Geneeskunde:

Het zaad is rijk aan onverzadigde vetzuren en Omega 6 vetzuur. Uit het zaad wordt de dure Teunisbloemolie gewonnen die gebruikt kan worden tegen ontstekingen. De zaden werken ook cholesterolverlagend, bloeddrukverlagend en helend bij leverschade. Uitwendig kan het ook gebruikt worden tegen eczeem, acne en artritis.

 

Siroop van de bloemen werkt tegen astma, kinkhoest en maag en darmproblemen.


Verwijderen:

Wip de plant op met een schep of een vork. Trek de plant met wortel en al uit de grond.

 


Laats bijgewerkt op: 14 december 2021