Palmkool kweken.

Een geweldige leuke plant om te zien. Hij heeft echt de vorm van een palmboom. Ook de smaak is prima en hij wordt gegeten als boerenkool.


De plant.

Deze aparte verschijning is een leuke plant voor op de moestuin. Het is een 2-jarig gewas dat in het voorjaar gezaaid word en als hij blijft staan in het tweede jaar zal gaan boeien met heel veel gele bloempjes. Maar bij de meeste mensen is hij dan al geoogst en opgeruimd. 

 

Zaaien

Vanaf april tot in juli kan deze kool gezaaid worden. Zaai het zaad ongeveer 1 à 2 cm uit elkaar op de lange regel. Het zaad zal snel ontkiemen. Houdt de jonge plantjes onkruidvrij. Ze kunnen uitgeplant worden als ze ongeveer 10 cm groot zijn.

 

Soorten.

Eigenlijk is er maar 1 soort: Nero di Toscana. 

 

Goede en slechte buren.

Goede buren:

  • Aardappels
  • Hysop
  • Salie
  • Tijm

Slechte buren:

  • Oost-Indische Kers
  • Rozemarijn
  • Aardbei
  • Tomaat

Plantafstand.

Uiterlijk half juli moeten de koolplantjes uitgeplant zijn. Ze komen op het bed van de kolen en de plantafstand is ongeveer 50 x 50 cm.

 

Onderhoud.

Verwijder in het najaar het lelijke blad. Verder hebben ze weinig onderhoud nodig. Als de plant kaal geoogst is kan de koolstronk verwijderd worden.

 

Voeding.

Alle koolsoorten hebben graag veel voeding. Zorg dat er voldoende stalmest ondergespit wordt en geef nog enkele keren een handje koemestkorrels.

 

Oogsten.

Palmkool kan niet tegen vorst en moet dus op tijd geoogst worden. Er kan al vanaf augustus tot de winter geoogst worden. Pluk het blad van onder af aan. Thuis word het zachte blad van de nerf af geplukt en klein gesneden.

 

Bewaren.

Het verse blad is zeker een paar dagen te bewaren in de koelkast, maar je kunt beter op de dag oogsten dat je hem wilt gaan eten.

 

Ziektes en plagen.

Rand.

Door kalkgebrek kunnen de randen van de bladeren geel kleuren.

 

Luizen.

Zij kunnen de plant verzwakken.

 

Rupsen.

Rupsen kunnen in enkele dagen de jonge planten opeten. Ook grotere planten kunnen aardig te lijden hebben van rupsen.

 

Witte vlieg.

De planten kunnen aan de onderkant van het blad last hebben van witte vlieg. Zij gebruiken de planten om te schuilen en om eitjes te leggen.  Ook zuigen zij het sap uit de plant.

 

Kalender.


Laatst bijgewerkt op: 5 februari 2021