Chroom poetsen.

Chroom is een zeer mooi metaal dat vanwege zijn mooie glans veel gebruikt wordt. In huis kan je het tegenkomen in bijvoorbeeld uw douchestang of uw deurklinken. Buiten vind je het terug in de wielen van je fiets (of auto) en bij oudere auto's in de mooie chrome bumpers.

 

Schoonmaken.

Chroom is prima schoon te maken met warm water met een beetje afwasmiddel. Hiermee kan je het meeste losse vuil verwijderen. Is de tafel erg vies of erg vet dan kan je ook prima een mengsel gebruiken van half water, half azijn. Poets na het schoonmaken het chroomwerk weer droog om watervlekken te voorkomen.

 

Roest en vlekken verwijderen.

Beginnende roest en hardnekkige vlekken kan je verwijderen met aluminiumfolie en water. Maak een prop van de aluminiumfolie met de glimmende kant aan de buitenkant. (Dit is de kant waar de aluminium op zit.) Maak de prop nat ver wrijf hiermee over het chroomwerk. De aluminium gaat een reactie aan met het chroomwerk. Zo kunt u gemakkelijk beginnende roest en vlekken verwijderen. 

 

Neem daarna het chroom weer af met een vochtige doek en droog het met een andere doek. 

 

Mooi houden.

Als je chroomwerk weer mooi is, is het zaak om deze mooi te houden. Door het licht vet te houden voorkom je roest en geef je het chroom een mooie glans.

 

Het beste kan je hiervoor babyolie gebruiken. Dit is een relatief goedkoop middel met veel goede eigenschappen. Een bijkomend voordeel is, is dat het niet giftig of schadelijk is voor de dieren en/of kinderen. 

 

Vet het chroom goed in met een doek of spons en neem het enkele minuten laat af met een schone doek.

 


Laatst gewijzigd: 6 juni 2023