Titel.


Inmaken

Bereidingstijd: ... uuren  ... minuten


Ingrediënten:

  • 2 kg tomaten
  • 2 wortelen
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 courgettes, geraspt
  • een bosje verse basilicum, grof gesneden, ook de stelen

Voorbereiding:

Was de tomaten, verwijder de kroontjes en snijd ze grofweg in  stukken.

 

Bereiding:

Verhit in een grote kookpan de olijfolie, en fruit daarin de fijngesnipperde ui en de geperste knoflook tot de uien glazig zijn. Snijd de worteltjes en de bleekselderij in vrij kleine stukjes. Voeg toe aan uien en bak een paar minuten mee. Doe de tomatenstukken bij het uienmengsel en breng op middelhoog vuur aan de kook. Zeker in het begin moet je regelmatig roeren, omdat je geen water gebruikt kan het mengsel wat sneller aanzetten aan de bodem. Als het vocht uit de tomaten loslaat en het mengsel gaat koken kun je het vuur eventueel wat hoger zetten. En dan voeg je ook de geraspte courgettes toe.

 

Laat op zacht tot matig vuur koken tot alles helemaal zacht en wat ingekookt is (ongeveer een uurtje). Zet het vuur uit en voeg dan de grof gehakte basilicum toe. Laat het mengsel iets afkoelen. Draai het tomatenmengsel door de roerzeef.

 

Giet de tomatensaus in een pan en breng dit weer aan de kook. En maak ondertussen je potten schoon: met kokend water en soda, en spoel ze goed na met kokendheet water en laat het kokendhete water in de potten en deksels staan tot de saus kookt en dus klaar is.

 

Vul de kokendhete potten met de kokendhete tomatensaus, sluit ze goed af en zet ze ondersteboven. Als ze afgekoeld zijn kun je controleren of ze vacuüm zijn.

 

Bedenk dat bij deze inmaak er geen conserverende middelen zijn gebruikt. De houdbaarheid hangt volledig af van de hygiëne, de heetheid van potten en inmaak (er  is dan geen bodem voor bacteriën) en het vacuüm in de potten. Is een pot niet vacuüm, zet die dan in de koelkast en gebruik die saus binnen een week of 2. De potten die goed vacuüm zijn kun je zeker een jaar of nog wat langer bewaren.

 

Eet Smakelijk !!

 

Uit eigen moestuin:


Datum: 11 februari 2022