Siernetel.

Latijnse naam: Coleus

Familie: 

 

Andere benamingen:

 

Deze plant heeft zijn sierwaarde in het blad zitten. het is een gemakkelijke plant en je kunt er elk plekje mee opfleuren.


De plant.

De oorsprong van deze plant licht in Azië. Aan het blad is duidelijk te zien waarom ze het een netel noemen. Het heeft een duidelijke middennerf en de randen zijn licht gezaagd. Ze zijn in vele kleuren verkrijgbaar en dat maakt het een hele aantrekkelijke plant. Hij wordt tussen de 30 en 60 cm hoog.

 

Het is een vaste plant die zeker niet winterhard is. Buiten in de tuin zal hij de winter dan ook zeker niet overleven.

 


vermeerderen.

Zaaien kan vanaf eind februari in huis. Het is een lichtkiemer. Zaai de zaden dus heel oppervlakkig. Dek de zaaibak eventueel af met plasticfolie om uitdroging te voorkomen.

 

Ook kunnen ze heel gemakkelijk gestekt worden. Neem een top van enkele centimeters lang en steek deze in de grond. Zet hem op een schaduwrijke plaats en laat de grond niet uitdrogen. Binnen een week of 2 heeft de stek al wortels en kan hij verplaatst worden naar zijn nieuwe plaats. 

 

Standplaats.

Siernetels kunnen zowel binnen als buiten gekweekt worden.

 

In de tuin mogen ze gerust een plekje krijgen in de volle zon. Zorg ervoor dat ze voldoende water en voeding krijgen.

 

Als ze binnen als kamerplant gehouden worden, zet ze dan op een licht plek op de vensterbank, maar zorg ervoor dat ze geen direct zonlicht krijgen. De bladeren kunnen anders brandschade oplopen.

 

Plantafstand.

De plant afstand is ongeveer 35 tot 40 cm.

 


Onderhoud.

Door deze planten regelmatig te toppen, krijg je een mooie volle plant. Verwijder de bloemaren voordat ze bloeien. De bloemen hebben toch maar weinig sierwaarde en de plant blijft mooier als de knoppen verwijderd worden.

 

Geef voldoende water, maar zorg dat ze niet te nat staan. De grond moet licht vochtig zijn. De plant geeft het prima aan als hij water nodig heeft, want  hij te droog staat, dan gaat hij slap hangen.

 

Voeding.

Hoewel het een gemakkelijke plant is houdt hij wel van een voedselrijke bodem. Geef hem daarop zeker tijdens de groei 2 elke 2 weken een beetje vloeibare mest.

 

Ziektes en plagen.

Jonge planten hebben soms last van bladluis of witte vlieg. Ook kunnen de planten soms last hebben van spintmijt.

Verder  is het een sterk gewas en heeft de plant maar weinig last van ziektes of plagen.

 



Laatst bijgewerkt op: 8 december 2021