Rozemarijn kweken.

(Rosmarinus officinalis)

Een heerlijk kruid uit de Italiaanse keuken. het vormt een mooie struik met mooie bloemetjes die veel bijtjes aantrekken.


De plant.

Rozemarijn is een winterharde, groenblijvende struik, die goed tegen zeewind kan. Hij kan 1 meter hoog worden, maar daar heeft hij wel een paar jaar voor nodig. Hij groeit namelijk niet zo snel. Zijn blaadjes staan als 2 tot 3 cm lange naaldjes aan de takken. Van april tot in juni bloeit hij met heel veel kleine bloemetjes die lila-blauw van kleur zijn.

 

Vermeerderen.

Zaaien.

Zaai het zaad enkele centimeters uit elkaar en ongeveer 1 cm diep. Na 4 tot 6 weken zullen de zaadjes ontkiemen. Zodra de plantjes handzaam zijn kunnen ze worden uitgeplant.

 

Stekken.

Rozemarijn kan je prima stekken. Scheur in het vroege voorjaar wat zijtakjes van ongeveer 10 cm lang van de plant, zodat het hieltje er nog aan zit. Verwijder de onderste helft van de blaadjes en steek de takjes in de stekpoeder. Steek ze in een pot met aarde of stekgrond en zet deze pot in de schaduw. Zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft. Na een maand of 3 kunnen de stekken uitgeplant worden.

 

Plant de jonge plantjes nooit vlak voor de winter uit. De kans is dan groot dat ze stuk vriezen. Plant ze bij voorkeur in het voorjaar uit. Als dit niet lukt kan het ook nog in de zomer.

 

Zodra de plantjes een centimeter of 10 hoog zijn is het belangrijk om ze te toppen. Daarna zullen ze zijtakjes gaan maken, waardoor je een mooiere struik krijg.

 

Soorten.

- Rosmarinus officinalis 'Prostratus'

Deze wordt ook wel de Kruipende Rozemarijn genoemd. Hij heeft horizontale takken en wordt 30 cm hoog.

 

- Rosmarinus officinalis  ‘Majorca Pink’

Deze bloeit met roze bloemetjes.

 

Rosmarinus officinalis  ‘Miss Jessopps Upright’

Dit ras wordt wat groter en kan een hoogte bereiken van 1,5 meter.

 

Standplaats.

Omdat het een mediterrane plant is heeft hij graag een warme, droge, kalkrijke standplaats in de volle zon. Ook heeft hij het liefste een iets zwaardere grond, zoals lichte klei. Hij doet het ook prima op de meeste andere grondsoorten, zolang ze maar niet zuur zijn.

 

Eenmaal geplant kan hij beter niet meer verplant worden. Hierbij worden de wortels van de plant beschadigd, die zich maar langzaam herstellen. De plant blijft dan lange tijd vatbaar voor ziektes en voor droogte.

 

Plantafstand.

De meeste mensen hebben genoeg aan 1 rozemarijnstruik. Wil je toch meer planten zetten houdt dan een plantafstand aan van 50 cm.

 

Onderhoud.

Na de winter kunnen lelijke en dode takken weggesnoeid worden. Snoei na de bloei de topjes uit de struik, zodat hij goed vertakt en een mooie volle struik wordt.

 

Ook kan hij gesnoeid worden als hij te groot wordt.

Snoei nooit als het vriest en ook niet als het warmer is dan 30 graden. En verwijder nooit meer dan 1/3 van de plant.

 

Verder heeft de plant weinig onderhoud nodig.

 

Voeding.

Geef de struik 2 keer per jaar een klein handje compost. De eerste keer in maart en de tweede keer in juli.

geef vooral geen kunstmest of voeding met een hoog stikstofgehalte, want de struik heeft maar weinig voeding nodig.

 

Oogsten.

Oogsten kan het gehele jaar door. Knip van de plant wat je nodig hebt en je kunt het gelijk gebruiken.

 

Bewaren.

Rozemarijn kan je gemakkelijk drogen. Knip wat takjes af en hang ze in een klein bosje op een droge plaats op. Als ze goed gedroogd zijn kan je de naaldjes ervan af ritsen en in een portje op een droge en donkere plaats bewaren.

 

Toepassingen.

Rozemarijn is zeer geschikt voor vleesgerechten en gerechten uit de Italiaanse keuken. Heerlijk zijn een paar takjes bij de stoofschotel, die je er vlak voor het eten weer even uit vis. Ook is het kruid goed te gebruiken in sauzen en salades.

 

Verder wordt het kruid ook gebruikt als geurstof bij het maken van zeep en shampoo. 

 

Soms word er een bosje takjes in de kledingkast gelegd om daar zijn heerlijke geur te verspreiden.

 

Het gebruik van rozemarijn in de keuken heeft een positieve werking op de bloedsomloop.

 

Ziektes en plagen.

Soms kan hij last hebben van het Rozemarijngoudhaantje.

Ook kan hij last hebben van de Schuimcicade.

 


Laatst bijgewerkt op: 21 maart 2021