Tatsoi / Tah Tsai kweken.

(Brassica rapa)

 

Tatsoi of Tah Tsai is een snelgroeiende, Aziatische koolsoort. Het is dan ook een directe familie van de raapstelen. Het heeft zacht, lepelvormig, donkergroen blad en sappige stelen die vooral geschikt zijn voor door de salade en om te roerbakken. Het is de kleine, platte variant van Paksoi. Het heeft een kruidig koolsmaak.

 


Zaaien.

Van April tot in Augustus kan je dit gewas buiten ter plaatse zaaien. Zaaien in de kas kan al vanaf maart. Plant de plantjes later buiten op een warme, vochtige, goed bemeste plaats ongeveer 25 cm uit elkaar. 

 

Standplaats.

Tatsoi staat graag op een warme plek in de halfschaduw. Let op! de plant kan niet goed tegen droogte.

 

Onderhoud.

Zorg ervoor dat de Tatsoi niet te droog komt te staan. Het gewas heeft graag een vochtige bodem. Bescherm de planten indien nodig tegen strenge vorst.

 

Voeding.

Omdat het een snelgroeiend gewas is heeft het graag een voedselrijke bodem. Spit in het voorjaar wat oude stalmest met wat compost onder

 

Oogsten.

Oogsten kan al 45 dagen na het uitplanten van de jonge plantjes. Wil je alleen heel jong blad oogsten, dan kan je nog eerder oogsten.

 

Oogst de lossen blaadjes of hele kropjes als het nog koel is in de ochtend. Na de oogst moet het zo snel mogelijk de koeling in, anders zal het blad snel slap worden.

 

Als de plant gaat bloeien verdwijnt alle smaak en kan hij het beste verwijderd worden.

 


Bewaren.

Tatsoi kan je het best zo vers mogelijk consumeren. Wil je het wel bewaren, doe het dan in een bakje of zakje in de koelkast. Dan is het enkele dagen te bewaren.

 

Ziektes en plagen.

Deze jonge en kleine koolplanten kunnen nog wel eens last hebben van aardvlooien, koolvliegen en rupsen. je kunt ze preventief beschermen met insectengaas.

 

Een hele enkele keer hebben ze last van knolvoet. Verwijder de planten en voer ze af. 

 

Kalender.


Laatst bijgewerkt op: 5 mei 2021