Agave.

Latijnse naam: Agave

Familie: Aspergefamilie (Asparagaceae)

 

De meest soorten Agave komen uit Mexico en omstreken. Er zijn zeer grote soorten, maar er zijn ook kleinere soorten. Sommige soorten, zoals de Agave Americano is redelijk winterhand en zal zeker de aandacht trekken.

 


De plant.

Agaves zijn trage groeiers en het kan jaren duren voordat de plant gaat bloeien. Als hij eenmaal bloeit, dan kan dat niet missen. Uit het hard van de plant komt een lange bloemstengel met bovenin vele bloemetjes. Beter is om dat te voorkomen, want de kans is groot dat de plant na de bloei afsterft.

 

Standplaats.

Deze woestijnplant mag zeker niet te nat staan. Zet hem het liefst in een grote pot met goed doorlatende grond. Zet hem in de zomer lekker in de volle zon. In de winter kunnen de meeste soorten niet buiten blijven, maar moeten vorstvrij overwinteren. Soorten die wel redelijk winterhard zijn kunnen wel buiten blijven, als hij dan maar droog staat. Beter is het om hem in de winter in een kas of in de schuur te zetten. Dan komt hij zeker goed de winter door.

 

Plantafstand.

Uiteraard is dit geheel afhankelijk van de soort. Lees hiervoor het etiket of zoek de specifieke soort even op.

 

Agave Americano


Onderhoud.

Lelijke bladeren kunnen verwijderd worden. Doe dit op een droge, warme dag en gebruik hier een scherp mesje voor. Verder heeft de plant weinig onderhoud nodig.

 

Voeding.

Deze vetplant doet het op hele schrale grond. Extra bemesten is dus niet noodzakelijk. Je kunt natuurlijk wel in het voorjaar wat lichte compost geven.

 

Ziektes en plagen.

Soms heeft de plant last van schilsluis, maar omdat het blad zo hard is, kan je deze er gemakkelijk vanaf vegen.

 


Laatst bijgewerkt op: 26 februari 2021