Werken met Gier.

Het werken met gier kan verschillende voordelen hebben. Zo kan het gebruikt worden om ongedierte te bestrijden of om de planten te bemesten of sterker te maken. Het is biologisch en het is gratis.


Wat is gier?

Wat is gier nou eigenlijk? Gier wordt gemaakt door bepaalde planten samen met voldoende water in een emmer te laten fermenteren. De voedingsstoffen of andere werkzame stoffen komen kan vrij van de plant en zitten in het water. Na een aantal weken wordt het water gezeefd en de gier is klaar voor gebruik. Doordat de stoffen in het water zitten, zijn ze makkelijker op te nemen door de planten. Gier is meestal erg sterk en moet dan ook bij gebruik verdunt worden.

 

Soorten gier.

Brandnetelgier.

Brandnetelgier wordt gebruikt om de plant sterker te maken. Het bezit veel stikstof en andere mineralen. Na het spuiten met brandnetelgier zijn de planten minder vatbaar voor schimmels en minder aantrekkelijk voor ongedierte, zoals de groene perzikluis. De grote hoeveelheid stikstof geeft het bodemleven een opkikker.

 

Recept.

Vul een plastic emmer het brandneteltoppen en stengels en vul de emmer af met water, Voer per liter water 100 gram suiker toe. Dek de emmer af en zet hem in een verloren hoekje weg. Roer alles in de emmer eens per dag door om het gistingsproces te versnellen. Om de verschrikkelijke geur tegen te gaan kan je nog een handje lavameel toevoegen. Zodra er in de gier geen belletjes meer ontstaan, kan de gier gezeefd worden. Dit is na 2 tot 4 weken, afhankelijk van de temperatuur. Bewaar de gier in afgesloten flessen. Melkkannen zijn hier bijvoorbeeld zeer geschikt voor.

 

Verdun de gier 1 op 10, dus 100 ml op 1 liter water en bespuit of besproei de planten.

 

Het wordt als meststof gebruikt bij stikstof-minnende planten, zoals:

Rabarbergier.

Rabarbergier werkt goed tegen luizen en rupsen. Ook kan het gebruikt worden als meststof, want er zit veel stikstof in.

 

Recept.

Vul een plastic emmer met het blad van de rabarber. De stengels zijn hier niet geschikt voor. Neem ongeveer 1 kg blad en 10 liter water. Dek de emmer af en zet hem in een verloren hoekje weg. Roer alles in de emmer eens per dag door. Na 3 dagen zal het gaan gisten. Dit is te herkennen door kleine luchtbelletjes in het water. Zodra er in de gier geen belletjes meer ontstaan, kan de gier gezeefd worden. Dit is na ongeveer 10 dagen, afhankelijk van de temperatuur. Bewaar de gier in afgesloten flessen. Melkkannen zijn hier bijvoorbeeld zeer geschikt voor.

 

Verdun de gier 1 op 10, dus 100 ml op 1 liter water en bespuit of besproei de planten.

 

Rabarberthee.

Je kunt ook rabarberthee maken. Dit werkt goed tegen rupsenluizen en witte vlieg.

 

Recept.

Pluk ongeveer 1 kg rabarberblad en snijd deze fijn. Kook deze gedurende 20 minuten  in 2 liter water. Zeef het water en laat het afkoelen. Voeg 1 eetlepel groene zeep toe. Bewaar in afgesloten flessen. Verdun voor het spuiten 1 op 4.

 

Smeerwortelgier.

Smeerwortel wordt hoofdzakelijk gebruikt als meststof. Er zit namelijk redelijk veel kali in. Verder zit er ook stikstof en fosfor in. Geef de natuurlijke meststof aan de voet van de plant.  Zeker tomaten hebben echt baat bij gebruik van deze gier.

 

De plant is zeer harig en kan irriteren. Draag daarom handschoenen bij het maken van deze gier.

Pluk de plant, maak hem klein en doe hem in een emmer. Vul de emmer verder met water en leg een steen op de smeerwortelbladeren, zodat ze goed onder water blijven. Roer eens per dag de gier even door. Na 1 week is de gier klaar en kan hij gezeefd worden. Ja kan het blad ook langer in het water laten, de gier wordt dan alleen maar sterker. Het gaat gigantisch stinken. Dan weet je dat het goed is. Zeef de gier en bewaar hem in afsluitbare flessen. Gooi het afval op de composthoop. Verdunnen de gier 1 op 10 met water voor gebruik.

 


Laatst bijgewerkt op: 15 februari 2021