Japanse Broodboom.

Latijnse naam: Aucuba japonic

Familie: Garryaceae

 

Dit is een opvallende, wintergroene struik die gemakkelijk te herkennen is. Het bonte blad en de rode bessen maken het een aanwinst voor elke tuin.


De plant.

Zoals de naam al zegt vind deze struik zijn oorsprong in Japan. Hij is bij ons zeer goed winterhard en behoud in de winter zijn blad. Het heeft een compacte groei en sterk vertakte stengels. De bonte bladeren zijn lancetvormig en worden ongeveer 10 cm lang.

 

In april en mei bloeit hij met onopvallende bloemen. Deze worden gevolgd door de opvallende rode bessen van 2 tot 3 cm groot, die lang aan de struik blijven zitten.

 

De struik zal 3 meter hoog worden en ook 3 meter breed. De plant laat zich prima snoeien en wordt ook regelmatig als heg gebruikt.

 

Planttijd.

Omdat deze plant in potten geteeld wordt kan hij het jaar rond geplant worden. Hij staat graag in de half-schaduw of in de schaduw op een voedselrijke, niet te vochtige grond.

 

Planten.


Als solitair heeft hij een ruimte van 3 meter nodig. Hij kan ook door snoei kleiner gehouden worden. Als haagplant worden er 4 tot 5 per strekkende meter geplant.

 

Vermeerderen.

Het zaaien van deze plant is mogelijk, maar gebeurt bijna niet. Het beste kan de struik door middel van zomerstek vermeerderd worden. De beste tijd hiervoor is juli t/m september.

 

Neem kopstekken van 15 cm lang en verwijder de onderste bladeren en alle aanwezige besjes. Laat de bovenste 2 tot 3 bladeren staan. Snijd de stek schijn af en steek hem voor minimaal twee-derde in een pot met potgrond. Zet deze pot op de schaduwrijke plek. Na 6 tot 8 weken zullen de meeste stekken geworteld zijn.

 

Ziektes en plagen.

Deze struik heeft weinig last van ziektes of plagen. Bij strenge vorst kunnen er wat bladeren zwart kleuren. Deze laat hij vanzelf vallen en vervangen voor nieuw blad.

 Laatst bijgewerkt op: 27 februari 2021