Reuzenberenklauw.

Met zijn enorme hoogte en zeer grote schermen is de reuzenberenklauw  een imposante vertoning. Pas echter wel op voor deze plant.

 


Latijnse naam: Heraclum mantegazzianum

Familie: Schermbloemfamilie (Apiaceae)

 


Omschrijving:

De reuzenberenklauw kan wel 5 meter hoog worden. En de bloemschermen kunnen een doorsnede krijgen van wel 50 cm. Het is een uitheemse plant, waarvan de oorsprong in Kaukasus ligt. Hij heeft diep ingesneden bladeren. De penwortel kan wel 1 meter lang en 10cm breed worden. Tegenwoordig komt hij zo veel voor, dat hij als inheemse plant aangemerkt mag worden.

 

Gevaar:

Aanraking van de plant en zeker van de melk uit de plant kan irritatie, jeuk en blaasjes veroorzaken. De hoeveelheid zonlicht (UV-stralen) bepalen hoe erg. Hoe meer UV-licht, hoe erger de klachten. Zorg bij aanraking altijd voor het dragen van voldoende beschermingsmiddelen.


Waardplant:

Het is een goede bijen en vlinderplant.

 

Eetbaar:

Nee. Hij is niet giftig, maar door het irriterende sap is hij niet eetbaar.

 

Verwijderen:

De jonge plant kan flink diet uitgestoken worden verwijder dan zoveel mogelijk van de penwortel. Ouderen planten moeten uitgegraven worden. Daarna moet er goed geschoffeld blijven worden om te voorkomen dat er stukjes van de wortel opnieuw uitlopen.

 


Laats bijgewerkt op: 21 juni  2021