Broccoli kweken.

Broccoli is een groente die de afgelopen jaren flink aan populariteit toegenomen heeft. Het is dan ook een lekkere groente en prima te combineren is met bijvoorbeeld bloemkool.


De plant.

Dit is duidelijk een koolgewas. De plant wordt ongeveer 50cm hoog. Het heeft een korte stronk met daarop de grote koolbladeren. Tussen deze bladeren zullen de bloemen zich ontwikkelen. Na het oogsten van de grootste stronk volgen er zeker nog enkele kleinere stronkjes broccoli.

 

Zaaien.

Er zijn verschillende teelt-periodes. Zo is er de vroege teelt, de zomerteelt, de herfstteelt en de winterteelt, ook wel weeuwenteelt genoemd.

 

De zeer vroege teelt wordt in februari onder glas gezaaid. In april worden de plantjes buiten op plaats van bestemming uitgeplant op een afstand van 35 x 50 cm.  Vanaf juni kan er dan geoogst worden.

 

De zomerteelt wordt in april en mei buiten op de regel gezaaid en kan in mei of juni uitgeplant worden. Na het uitplanten kan er in juli en augustus geoogst worden.

 

De herfst teelt wordt in juni gezaaid en van september tot oktober kan er geoogst worden.

 

De winterteelt of weeuwenteelt is de meest gebruikelijke methode. Tussen half juni en half juli wordt er gezaaid. Nadat de planten in augustus worden uitgeplant blijven de planten de hele winter staan. In het voorjaar, zo rond maart, april kan er dan geoogst worden.

 

Soorten.

Er is verschil tussen gewone broccoli en sprouting broccoli. Sprouting broccoli schijnt makkelijker te kweken te zijn. Zelf heb ik hier nog geen ervaring mee. Hier enkele soorten:

 

Gewone broccoli:

Groene Calabrese

- Deze groene broccoli is geschikt voor de zomer en vroege herfstteelt.

Marathon F1

- Deze groene broccoli is geschikt voor de zomer en hefstteelt.

 

Sprouting broccoli:

Purple Sprouting

- Deze paars bloeiende broccoli is geschikt voor de winter en vroege lente teelt.

Summer Purple.

- Deze paarse broccoli is geschikt voor de zomerteelt.

 

Groene Calabrese
Groene Calabrese

Standplaats.

Kolen houden van een wat zwaardere grond met veel voeding. Ook op lichtere gronden is broccoli prima te kweken, maar er moet dan wel voldoende voeding gegeven worden. Spit in het voorjaar een ruime hoeveelheid oude mest onder. En geef gedurende het groeiseizoen nog wat organische mest bij. Broccoli vraagt veel stikstof en voldoende kalium.

 

Wisselteelt.

Broccoli hoort thuis op het bed van de koolgewassen. De wisselteelt is tenminste 1 op 4 jaar.

 

Goede en slechte buren.

Goede buren:

  • Bonen
  • Dille
  • Kamille
  • Selderij

Slechte buren:

  • Aardappels
  • Aardbei
  • Erwten
  • Oost-Indische kers
  • Oregano
  • Tomaat

Plantafstand.

De plantafstand voor bloemkool is 35 x 50 cm. Zet voor de weeuwenteelt de kolen iets verder uit elkaar, zo'n 45 x 50 cm.

 

Onderhoud.

Loop de kolen zeker in de zomer dagelijks na op rupsen en slakken. Mest voldoende bij met organische mest, zoals koemestkorrels en houdt de omgeving vrij van onkruid.

 

Oogsten.

Oogst de broccoli als hij voldoende groot is. Als je ziet dat de broccoli gaat bloeien of in de hoogste schiet is het ook tijd om te oogsten. Snijd hem net onder de bloem af. De meeste rassen maken daarna nog enkele kleine zij-bloemetjes, die dan later te oogsten zijn.

 

Bewaren.

De broccoli is in de koelkast ongeveer tot 1 week te bewaren, maar eet hem liever eerder op.

 

Na de roosjes kort te blancheren is de broccoli ook in te vriezen. In de vriezer blijft de broccoli maximaal 3 maanden goed.

 

Ziektes en plagen.

Knolvoet.

Deze ziekte tast het wortelgestel van de plant aan. Verwijder de planten en voer ze af. Gooi ze zeker niet op de composthoop.

 

Koolrupsen.

Nadat het koolwitje eitjes heeft gelegd op de koolplant, duurt het niet lang voordat de koolrupsen zich laten zien. 10-tallen rupsen eten in korte tijd de kool helemaal kaal. Gebruik insectengaas of loop de kolen regelmatig na.

 

Slakken

Zeker kleine slakjes verstoppen zich nog wel eens in de kool. Er is wat vreterij te zien en de bloemkool krijgt bruine vlekjes op de bloem. Verwijder de slakken met de hand.

 

Koolvlieg.

Deze ligt zijn eitjes bij be voet van de plant. De larfjes eten de wortels van de plant op en de plant gaat slap hangen en sterft. Gebruik koolkragen om dit te voorkomen. verwijder aangetaste planten en voer ze af.

 

Koolgalmug.

Deze mug veroorzaakt draaihartigheid. Het hart van de plant verdwijnt en de kool zal niet meer goed groeien. Gebruik insectengaas om dit te voorkomen. Verwijder aangetaste planten.

 

Stikstofgebrek.

Dit is herkenbaar doordat de onderste bladeren naar paars verkleuren. Bijmesten met bloedmeel.

 

Kalkgebrek.

De bladranden kleuren bruin. Oplossing: Kalk strooien om de planten.

 

Koolduiven en eenden.

In de winter willen duiven of eenden de kolen nog wel eens kaal vreten. Bescherm de planten met netten.

  

Kalender.


Laatst bijgewerkt op: 23 januari 2023