Klimrozen.

Eigenlijk is de naam verkeerd gekozen, want klimrozen kunnen helemaal niet klimmen. Ze moeten dan ook aangebonden worden aan een klimrek of iets anders waar je ze aan vast kan zetten. Het zijn geweldige bloeiers die gemakkelijk enkele meters hoog kunnen worden.


Planttijd.

Rozen die niet in een pot staan worden vaak verkocht als 'kale wortels'. Deze rozen worden vaak in de winterperiode geleverd en kunnen dan ook geplant worden.

Veel rozen worden in een pot verkocht. Deze kunnen het gehele jaar geplant worden. Maak een ruim plantgat en voeg hier wat goede tuinaarde aan toe. Dompel de roos met pot enkele minuten in een emmer water. Daarna kan de roos geplant worden. Plant de roos net zo diep als hij in de pot stond. Vul het plantgat verder met tuinaarde en geef hem daarna flink water.

 

Het eerste jaar zal hij zich bezig houden met het aanmaken van een goed wortelgestel. De kans is groot dat de roos pas in het tweede jaar zal gaan groeien en bloeien.

 

Standplaats.

Klimrozen hebben een klimrek nodig waaraan ze opgebonden worden. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit een houten rekje of om een rozenboog. 

 

De meeste klimrozen staan graag in de zon. Er zijn echter ook soorten die het prima in de schaduw doen. Om een roos wat extra warmte te geven kan je hem tegen een zuidmuur zetten. Dan pakt hij ook in de nacht de warmte van de muur.

 

Als je meerdere klimrozen zet, houdt dan een plantafstand aan van minimaal 1 meter.

 

Snoeien.

In het vroege voorjaar worden de meeste klimrozen gesnoeid. Dit is met uit zondering van Rambler rozen en klimrozen die 1 keer per jaar bloeien. Deze 2 groepen worden na de bloei gesnoeid.

 

Zorg dat er minimaal 3 of 4 hoofdtakken blijven staan, dit zijn de zogenaamde gesteltakken. Deze takken worden ook gebruikt om de roos aan op te binden. Pas wanneer deze takken oud of ziek zijn worden deze bij de grond af gesnoeid. Daarna laten we een nieuwe gesteltak groeien. Alle zijtakken worden teruggesnoeid tot ongeveer 20 cm. Knip de zijtakken vlak boven een oog af. 

Rosa 'Climbing Iceberg'


In de zomer worden de uitgebloeide bloemen weggeknipt tot het eerste 5-tallige blad. De roos zal dan nieuwe scheuten maken waar hij later weer op zal gaan bloeien.

 

Voeding.

Alle rozen houden van veel voeding. Geef in het vroege voorjaar een dosis goede rozenmest. Zodra de eerste bloemen bloeien geven we nogmaals een dosis rozenmest.

 

 

 

 

Vermeerderen.

Veel klimrozen kunnen gemakkelijk gestekt worden. Sommige soorten zijn geënt, omdat ze zelf te zwak zijn. Maar van de meeste soorten doen de stekken het prima.


Neem na de bloei in september of oktober een rechte scheut van ongeveer 1 cm dik en 35 cm lang. Verwijder de onderste bladeren. Laat alleen het bovenste blad zitten. Dit kan eventueel gehalveerd worden om verdamping tegen te gaan. Steek deze stekken 25 cm diep in een geul en duw de geul voorzichtig dicht. Zorg ervoor dat de stekken een beetje in de schaduw staan. bescherm ze tegen hele strenge vorst. Als ze in het voorjaar beginnen uit te lopen, zijn ze geworteld. Haal zodra ze meerdere blaadjes hebben de stekken voorzichtig uit de grond en geef ze een nieuwe standplaats.

 


Soorten.

Rosa 'Aloha'

Deze kleine klimroos heeft roze bloemen met een sterke geur. Ze ruiken naar appelbloesem. Deze wordt 3 meter hoog en kan zelf in de schaduw geplant worden.

 

Rosa 'Azubis'

Zie Rosa 'Indigoletta'.

 

Rosa 'Chinatown'

Hij wordt 2,5 meter hoog en 1,5 meter breed. Hij bloeit met zachtgele, goed gevulde bloemen die ruiken naar perziken. 

 

Rosa 'Blue Lady'

Zie Rosa 'Indigoletta'

 

Rosa 'Bonita'

('The St. Edmund's Rose') 

Deze lage klimroos heeft zalmoranje, sterk ruikende bloemen. De bloei is van juni tot in oktober. Hij wordt 1,5 meter hoog.

 

Rosa 'Bonita Renaissance'

Zie Rosa 'Bonita'.

 

Rosa 'Climbing Bonica'

Hij maakt van juni tot oktober trosjes met rozerode bloemen. Hij wordt 2,5 meter hoog en kan eventueel ook in de halfschaduw geplant worden.

 

Rosa 'Climbing Iceberg'

Deze bloeit van juni tot in november het halfgevulde, zuiver witte bloemen. Hij wordt 2 tot 3 meter hoog.

 

Rosa 'Climbing Lady Hillingdon'

Hij bloeit met abrikooskleurige bloemen. Hij bloeit diverse keren per jaar. Zet hem op een warme plek en hij kan dan gemakkelijk 4 meter hoog worden.

 

Rosa 'Climbing Red Flame'

Deze maakt een mooie, gevulde, rode bloem met een heerlijke geur. Hij wordt gemakkelijk 3 meter hoog.

 

Rosa 'Climbing Sombreuil'

Met zijn platte, ivoorwitte bloemen is het een plaatje. Hij heeft een heerlijke theeroosgeur en wordt wel 4 meter hoog.

 

Rosa 'Compassion'

Prachtige, zalmroze bloemen kleuren deze klimroos. Hij wordt 3,5 meter hoog.

 

Rosa 'Coral Dawn'

Hij heeft stugge, stekelige takken met gevulde, koraalroze bloemen. De bloei is van juni tot oktober. Deze krachtige groeier wordt 4 meter hoog.

 

Rosa 'Dirigent'

Deze doorbloeier heeft knalrode bloemen. Hij bloeit van juni tot oktober.

 

Rosa 'Dortmund'

Deze heeft grote, enkele bloemen. Rood met een wit hart. Hij wordt 2,5 meter hoog.

 

Rosa 'Flammentanz'

Het zijn halfgevulde, rode bloemen is het een echte aanwinst. Ook bij slecht weer blijven de bloemen mooi. Hij bloeit van juni tot augustus en moet na de bloei gesnoeid worden. Hij wordt 1,5 tot 2 meter hoog.

 

Rosa 'Freisinger Morgenröte'

De halfgevulde, oranje bloemen hebben een sterke geur. Tijdens de bloei verkleuren ze naar zalmoranje. Het blad op de nieuwe scheuten heeft een rode gloed. Het is een lage klimroos die slechts 1,5 meter hoog wordt.

 

Rosa 'Ghita'

Deze lage klimroos haalt slechts een hoogte van 1,5 meter. Zijn roze bloemen hebben een sterke geur. De bloemen staan alleen. Hij bloeit van juni tot oktober.

 

Rosa 'Golden Shower'

Mooie klimroos met van juni tot november halfgevulde, goudgele bloemen. Het blad op de nieuwe scheuten is bronskleurig. Hij doet het prima in op een plekje in de schaduw en kan een hoogte bereiken van 2,5 tot 3 meter.

 

Rosa 'Grand Award'

Trossen met goed gevulde, middelgrote, donkerrode bloemen bloeien van mei tot oktober. De bloemen hebben een lichte geur. Hij wordt 3 tot 4 meter hoog.

 

Rosa 'Indigoletta'

Deze klimroos heeft opvallende violetkleurige bloemen met een sterke geur. Hij bloeit van juni tot oktober, maar iets minder rijk dan de meeste klimrozen. De grote bloemen staan vaak alleen op een stengel. Geef hem een plek in de zon of in de halfschaduw. Hoogte 3 meter.

 

Rosa 'Jasmina'

Trossen met roze bloemen sieren deze klimroos. Hij bloeit van juni tot oktober en de bloemen hebben een sterke geur.

Ze hebben een doorsnede van 7 cm. Helaas kunnen de bloemen niet zo goed tegen regen. Hoogte 4 meter.

 

Rosa 'Mini Eden Rose'

Met een hoogte van ongeveer 2 meter is het een lage klimroos. Hij heeft licht roze bloemen. De hoofdbloei is in juni en juni, maar daarna bloeit hij rustig aan door tot in oktober. De bloemen kunnen heel goed tegen de regen. 

 

Rosa 'Moonlight'

Deze heeft citroengele bloemen van 10 cm groot met een fruitige geur. De buitenste bladeren zijn iets oranje. Hij wordt 3 meter hoog en kan goed tegen zeelucht.

 

Rosa 'New Dawn'

Deze klimroos kan prima in de schaduw staan. Hij maakt trossen met lichtroze tot witte bloemen die nauwelijks geuren. De bloei is van juni tot de vorst. Hij wordt 2 tot 3 meter hoog.

 

Rosa 'Newsflash'

Als de knaloranje knoppen zich openen verschijnen de zalmoranje bloemen. Hij bloeit van juni tot oktober en wordt 1,5 meter hoog.

 

Rosa 'Our Last Summer'

Deze heeft grote, gevulde, roze bloemen en bloeit van juni tot oktober en worden wel 12 cm groot. De roos haalt een hoogte van 2 meter. 

 

Rosa 'Ozeana'

de grote, seringroze bloemen hebben een sterke, zoete geur. Hij bloeit van mei tot oktober en wordt 3 meter hoog.

 

Rosa 'Paul's Lemon Pillar'

De gevulde bloemen hebben een lichtgele tot witte kleur. Ze hebben een heerlijke geur. Hij bloeit zeer rijk van juni tot augustus. Snoeien na de bloei.

 

Rosa 'Paul's Scarlet Climber'

Deze gemakkelijke roos doet het prima in de schaduw en op armere gronden. Hij bloeit van juni tot oktober met trossen halfgevulde, rode bloemen. Ze hebben weinig geur. Hoogte 2 tot 3 meter.

 

Rosa 'Perfume Dreams'

Deze heeft witte bloemen die naar het midden iets gelig kleuren. Het is een krachtige groeier die 2 meter hoog wordt. De bloemen geuren heerlijk.

 

Rosa 'Pink Cloud'

Deze roos maakt trossen met half gevulde, knalroze bloemen die heerlijk geuren. De bloei is van juni tot aan de vorst. Hij wordt 2 tot 3 meter hoog.

 

Rosa 'Pirouette'

Deze prachtige klimroos bloeit van juni tot oktober met roze, goed gevulde bloemen. Hij wordt 2 meter hoog.

 

Rosa rambler 'Guirlande d'Amour'

Deze rijkbloeiende roos heeft witte bloemen. Van juni tot de vorst bloeit hij soms met honderden bloemen tegelijk. Hij kan ook in de halfschaduw geplant worden. Afhankelijk van zijn standplaats wordt hij 1,5 tot 3 meter hoog.

 

Rosa 'Red Flame'

Deze heeft grote, gevulde, rode bloemen die heerlijk geuren. Hij heeft vrij veel voeding nodig en kan een hoogte bereiken van 3 tot 3,5 meter.

 

Rosa 'Santana'

Deze heeft grote, dieprode bloemen. De halfgevulde bloemen staan meestal alleen op een stengel. Hij bloeit van juni tot oktober. Het is een sterke groeier die 2 tot 3 meter hoog wordt.

 

Rosa 'Souvenir de la Malmaison'

Deze heeft grote, zachtroze bloemen die langzaam lichter kleuren. Ze hebben een sterke geur. Hij wordt 2,5 meter hoog en 1 meter breed.

 

Rosa 'Westerland'

Deze roos bloeit van juni tot aan de vorst met oranje bloemen die langzaam iets lichter verkleuren. Het is een langzame groeier die uiteindelijk een hoogte van 1,5 tot 2 meter haald.

 


Laatst bijgewerkt op: 18 juni 2021