Verwelkingsziekte.


Latijnse Naam: Verticillium 

 

 

Er zijn verschillende soorten verwelkingsziekten, die stuk voor stuk veroorzaakt worden door schimmels. Verwelkingsziekte treedt via de wortels de plant binnen en zorgt voor een verstopping van de vaatbundels. Sapstroom in de plant wordt hierdoor onmogelijk en dus zal de plant al snel verwelken. Dit begint vaak met een enkele tak, maar zal zich snel uitbreiden naar de rest van de plant. Zonder bestrijding zal een plant met verwelkingsziekte uiteindelijk volledig afsterven.

 

Vindplaats:

Verwelkingsziekte kan op veel verschillende planten voorkomen. Enkele extra gevoelige perkplanten zijn tomaten, aardbeien, zonnebloemen, clematis, pioenrozen, petunia, zinnia, asters en rozen. 

 

Prefentie:

Een plant die besmet is met verwelkingsziekte, zal daar hoe dan ook onder lijden. Het is dan ook stukken beter als we kunnen voorkomen dat een plant met de plaag in aanraking komt. Lees daarom altijd de plantenlabels en probeer de instructies goed op te volgen. De juiste grond, de juiste hoeveelheid schaduw en zon en de juiste hoeveelheid water zorgen ervoor dat de plant gezond en sterk blijft. En sterke planten kunnen zich een stuk beter tegen plagen verweren dan planten die worstelen met hun gezondheid.

 

Planten die in te natte grond staan, lopen meer risico om verwelkingsziekte op te lopen. Dat geldt ook voor planten die in arme grond staan. Zorg daarom voor goede waterafvoer en verrijk de grond met compost of humus. Boor hiervoor met een grondboor gaten tot ongeveer één meter diep en vul deze met een mengsel van compost, organische meststof en lavakorrels.

 

Bestrijding:

Omdat de aantasting met verwelkingsziekte al in de lente begint, kunt u de wortelzone van de planten in het vroege voorjaar behandelen met schimmelwerend middel. Planten die vorig jaar zijn aangetast door verwelkingsziekte, maken grote kans om ook dit jaar weer door de plaag getroffen te worden. Houd deze planten dus extra goed in de gaten.

 

Verwijder aangetaste planten en voer deze af. Zieke planten mogen nooit op de composthoop.

 


Laatst gewijzigd: 31 Januari 2024