Schoenpoets.

Ingrediënten voor blanke schoenpoets:

  • 50 ml olie (olijfolie, koolzaadolie of amandelolie)
  • 13 gram bijenwas
  • potje, blikje of glaasje waar de schoenpoets in gegoten kan worden.

Ingrediënten voor zwarte schoenpoets:

  • 50 ml olie (olijfolie, koolzaadolie of amandelolie)
  • 13 gram bijenwas
  • theelepeltje actieve kool (als poeder)
  • potje, blikje of glaasje waar de schoenpoets in gegoten kan worden.

Ingrediënten voor bruine schoenpoets:

  • 50 ml olie (olijfolie, koolzaadolie of amandelolie)
  • 13 gram bijenwas
  • theelepeltje cacaopoeder
  • potje, blikje of glaasje waar de schoenpoets in gegoten kan worden.

 

Aan de slag: 

Verwarm de olie samen met de bijenwas au-bain-marie totdat het smelt. 

Haal de pan van het vuur als de bijenwas gesmolten is.

Voeg nu voor de zwarte of de bruine schoenpoets de kleurstof (actieve kool of cacaopoeder) toe. 

Roer het geheel goed door elkaar. 

Schenk de nog vloeibare schoenpoets in een potje of blikje.

Als het afgekoeld is kun je het gebruiken. 

 

Hoe poets je je schoenen?

Haal het eventuele vuil weg (zand, modder, stof) door de schoenen met een borstel of met een doek schoon te borstelen of vegen. 

Mocht er viezigheid in het leer zitten, kun je dit verwijderen met een schone doek met een klein beetje pure alcohol er op en dit over de vlekken te wrijven. 

Breng de schoenpoets met een schone doek dun op de schoen aan en wrijf het in door het in ronde bewegingen op te brengen.  

Laat de schoenpoets ongeveer een kwartiertje inwerken. 

Wrijf met een schone borstel over de schoenen zodat het schoensmeer er goed intrekt en overtollig schoensmeer verdwijnt. 

Als je de schoenen nog meer wilt laten glimmen kun je het nog met een katoenen doek na wrijven. 


Laatst gewijzigd: 9 februari 2022