Oost-Indische kers.

Latijnse naam: Tropaeolum majus

 

 Wat een gezelligheid in de tuin. Bij mij staat hij bij de takkenhoop en veranderd deze hoop elke zomer in een grote bloemenzee.


De plant.

Deze 1-jarige kruip plant heeft vaak de neiging om te klimmen. Hij heeft daarbij wel hulp nodig, want het heeft geen grijparmpjes waarmee hij zichzelf vast kan houden. Door een stuk gaas of een dichte struik klimt hij zo naar boven.

 

Hij bloeit met gele en oranje bloemetjes. Het blad is rond en blauwgroen van kleur. De plant zaait zichzelf uit, zodat je elk jaar weer gezegend bent met deze plant.

 

Zaaien.

Zaaien gebeurd in maart en april. De plantjes zijn al snel herkenbaar. Zaai het zaad in potjes of gelijk ter plaatse. De plantafstand is 40 cm. Hoe meer zon hij krijgt, des te meer bloemen zal hij maken. Qua grondsoort is hij niet moeilijk, als het maar niet te nat is.

 

Gebruik.

De Oost-Indische kers trekt de kleine en het grote koolwitje aan en kan dus gebruikt worden als afleiding, zodat de kolen zo te beschermen tegen de rupsen van deze vlinders.

 

De bladeren, bloemen en bloemknoppen van deze plant zijn eetbaar en hebben een erg sterke smaak.

De bloemen zijn eetbaar en kunnen worden gebruikt om salades te versieren.

 

De knoppen van de bloemen worden wel gebruikt om pesto mee te maken. 

 

Gedroogde zaden kunnen worden vermalen en als vervanger voor peper dienen.

 

Geneeskunde.

Deze plant helpt bij blaasproblemen en bij infecties aan de geslachtsorganen. Ook bij griep, hoest, luchtwegproblemen en bronchitis helpt het. 

 

Het stimuleert de spijsvertering en verbeterd de vetvertering. Ook zal het de eetlust verminderen, waardoor het een hulpmiddel is om af te vallen. Het werkt bloedzuiverend en urine-afdrijvend.

 

Kaal? welnee. Oost-Indische kers is goed voor huid en haar en voorkomt kaalheid.

 

Bewaren.

Eet alles alleen vers. Deze plant is niet te bewaren. Je kunt hem niet invriezen of drogen. Alleen pesto gemaakt van de knoppen is een paar weken houdbaar.

 


Laatst bijgewerkt op: 14 juni 2022